Just nu kan du som kund ha problem att se mätvärden på Mina sidor och i vår app Mitt Jämtkraft. Vi arbetar för att lösa problemet.

Medvinden en solig dag med mycket människor.

Vinterparken och Medvinden

– Från hemmasnickrad isrink till Östersunds vardagsrum

Publicerad:

En krispig och solig vinterdag kryllar här av människor. Vinterparken beskrivs som Östersunds vardagsrum. Och ett par rejäla skär längs Medvinden är oslagbart. Men hur startade initiativet och vad har hänt på, och under, isen sedan start? Vi har pratat med Janne Carlsson som har varit med från allra första början.

Början på allt

Som alla bra initiativ börjar det med en, eller två, entusiaster. Året var 1999 och Vinterparken, som då bestod av en mindre hockey-yta, hade funnits i 3 år. Janne Carlsson, projektledare för Vinterparken, gick i tankar om att det vore härligt med en längre plogad isbana. Henrik Grill, dåvarande VD på Jämtkraft och även ett fan av långfärdskridskor, hade liknande tankar. Stjärnorna stod rätt och de beslutade sig för att starta underhållet av långfärdsskridskobanan Medvinden.

Två skridskoåkare på Medvinden en vinterkväll.
Medvinden en vinterkväll.

Hjältarna som plogar

Inledningsvis var det ett trevande projekt. Via ryktesvägen fick Janne tag på en privatperson som då och då plogade en bana åt ungarna i Ope.

– Jag fick kontakt med en tillräckligt knasig person som ville ploga Medvinden med sin hemmasnickrade plogmaskin. Knasig i det avseende att uppdraget inte var helt säkert. Lite rock'n'roll helt enkelt, säger Janne.

Men under åren har man fått ett helt annat säkerhetstänk och såklart även förvärvat kunskap om yta och kvalité på isen. Sedan 12 år tillbaka har samma företag ansvarat för skötsel av Medvinden. De är proffs på att läsa av väder och vind och vet när man bör, och inte bör, ploga. Och givetvis har de en stor maskinpark med snöplog, snöslunga, ishyvel och diverse verktyg.

Finns i sjön – man lär sig av sina misstag

Under åren har både det ena och det andra gått genom isen. Janne beskriver projekt Medvinden och Vinterparken som den lokala helikopterfirmans största kund för att lyfta upp saker och ting.

– Vi har tappat en grillkåta i en isvak och sänkt både skotrar och en plogtraktor på 7 meter djup, berättar Janne.

Men man lär sig av sina misstag. Och tack vare kunskap om iskvalité har man undvikit att sänka saker i sjön de senaste åren.

Ett friskare Östersund

Idag är Vinterparken och Medvinden en självklar plats för rekreation, glädje och folkhälsa. Här är de rosiga kinderna många tack vare exemplariskt plogade banor och spännande aktiviteter. Lite beroende på väderförhållandena kan du njuta på playan i en av solstolarna, leka i en snöborg eller gå på museum med isskulpturer. Och givetvis hyra ett par skridskor för en billig peng. Här finns något för alla vinterentusiaster och initiativet är viktigt för östersundsbornas friluftsliv och folkhälsa.

Framtiden är glasklar

Ingen vinter är den andra lik. Och Vinterparken och Medvinden utvecklas hela tiden, alltid efter hur vinterns väderlek ser ut. Men här finns uppfinningsrikedom och framtidsplaner – det är en sak som är säker. För var kan du spela snö-volleyboll och eller yoga på snö? I Östersunds vardagsrum såklart – något Jämtkraft är stolta över att vara en del av.