Vi har för tillfället tekniska problem i appen och på Mina sidor. Fakturan för mars visas som obetald, även om den i själva verket är betald. Du som kund behöver inte göra något – vi jobbar på att lösa problemet.

Två personer med arbetskläder och hjälm står och blickar ut över vindkraftverk.

Övergång till kvartspriser – vad innebär det för ert företag?

Kanske har ni hört talas om kvartspriser på el. Men vad innebär det egentligen, varför införs det och påverkar det er verksamhet? Här reder vi ut vad som händer.

Vad ändras?

All el som säljs av elhandlare köps in på elbörsen Nord Pool, där priset hittills har satts timme för timme för nästkommande dygn. Från och med den 11 juni 2025, till följd av ett EU-krav, kommer elpriserna i stället sättas för varje kvart. Det innebär att priset kan variera fyra gånger timmen, i stället för en gång.

Påverkar detta ert företag?

Om ni har ett elavtal som baseras på måndasmedelpris påverkas ni inte av förändringen. Priset per kWh är då ett snittpris över månaden och ni betalar samma pris oavsett när på dygnet elen förbrukas.

Har ni däremot ett timsprisavtal – där priser följer elbörsens spotpris – kommer ni i fortsättningen få ett elpris som uppdateras varje kvart.

Vad betyder det i praktiken?

Förändringen innebär främst att elpriset kan justeras oftare. Mönstren i prisvariationerna över dygnet väntas dock i stort sett vara desamma som idag, med högre priser exempelvis på morgonen och kvällen. Det finns ingenting som tyder på att snittpriset på el påverkas av övergången till kvartspris.

Ni som redan idag styr delar av verksamhetens elanvändning baserat på elprisets variation kan fortsatt göra det – men på en ännu lite mer detaljerad nivå.

Varför införs kvartspriser?

EU:s beslut syftar till att göra elmarknaden mer effektiv. Eftersom både produktion och förbrukning av el kan förändras snabbt – exempelvis på grund av väderförhållanden – ger tätare prissättning en bättre avspegling av verkligheten. Ett system där produktion och konsumtion kan anpassas mer exakt till varandra gör elsystemet som helhet mer robust.