Så går det till att installera solceller

För att sätta upp solceller och komma igång med att producera egen förnybar el är det några saker du bör tänka på. Vi guidar dig steg för steg till att köpa och installera solceller.

solpaneler på en villa med röda tegelpannor

1. Placering

Ta reda på vad du har för takyta eller markyta som kan vara lämplig för solceller. Kolla upp i vilket väderstreck det är mest effektivt att montera solpanelerna.

Mät taket på fastigheten eller markytan och fundera över hur mycket el du vill producera.

Om du behöver hjälp med att avgöra om ditt tak eller din markyta har rätt förutsättningar för solceller, kan du kontakta oss på sol@jamtkraft.se så hjälper vi dig.

2. Offert

Kontakta oss så ger vi dig en offert på ett komplett solcellspaket. Solpaneler, SolarEdge effektoptimerare, montering och installation ingår i alla våra solcellspaket. Om du vill utföra installationen själv kan du välja att endast köpa solpanelerna.

3. Anslutning

Ta kontakt med det elnätsbolag som äger elnätet där du vill sätta upp din solcellsanläggning. De hjälper dig att kontrollera om anläggningen kan anslutas till elnätet.

4. Bygglov

Kolla med din kommun om du behöver bygglov för solcellerna. 

5. ROT-avdrag

Är ditt hus äldre än fem år kan du få ROT-avdrag för installationen. Läs mer här.

6. Installation

Om du valt ett komplett solcellspaket sköter vi både montering och installation. 

7. Produktion

Om du producerar mer el än du använder kan du antingen sälja ditt överskott eller lagra ditt överskott av solelsproduktionen.

När din produktion är igång kan du följa den på Mina sidor och i appen för SolarEdge.