10 miljarder till bättre vattenmiljö – Jämtkraft deltar i gemensam vattenkraftsfond

Nio vattenkraftsföretag, däribland Jämtkraft, tar ett frivilligt initiativ och satsar 10 miljarder kronor över en 20-årsperiod på en bättre vattenmiljö. Syftet är att finansiera miljöåtgärder i vattenkraften så att Sverige lever upp till EU-rätten och dess krav på vattenverksamheter.

Publicerad 2017-07-03

vattenkraft

– Vi måste ta ansvar för vår vattenkraft. Den är helt avgörande för att vi ska kunna bygga mer förnybar energi, samtidigt som vi också vet att all vattenkraftsproduktion påverkar den lokala miljön. Med den här fonden som hjälp vill vi hitta en bättre balans mellan dessa två viktiga värden, säger Tommy Borgh, affärsområdeschef elproduktion Jämtkraft.

Regeringen presenterade i veckan ett förslag på ny lagstiftning för vattenmiljö och vattenkraft med syfte att dels genomföra delarna av energiöverenskommelsen som rör vattenkraft, dels säkerställa att Sverige lever upp till EU-rätten och dess krav på vattenverksamheter. I lagförslaget finns en avvägning mellan miljö- och energiintresset.

– Genom att ha en gemensam finansiering via Vattenkraftens Miljöfond minskar de ekonomiska konsekvenserna för de enskilda aktörerna, på så sätt säkerställer vi att miljöåtgärderna genomförs där de gör störst nytta, säger Tommy Borgh.

De bolag som finansierar Miljöfonden är Fortum, Jämtkraft, Mälarenergi, Skellefteå Kraft, Sollefteåforsens AB, Statkraft, Tekniska verken, Uniper och Vattenfall. Vattenkraftsbranschen har som mål att etablera Vattenkraftens Miljöfond under första halvåret av 2018.

För pressinformation: Karin Bodén, pressansvarig Jämtkraft, 063-57 74 72