20 år av värme och gemenskap i Östersundsmålarnas ateljé

Gräsrötter är något fint. Det är där kraften börjar spira och växer sig starkare. Jämtkraft stöttar en mångfald av föreningar och verksamheter med gräsrotssponsring.

Publicerad 2017-11-15

östersundsmålarna

Från vänster; Bosse, Kristina, Stefan och Jean

Under takåsarna i Östersundsmålarnas ateljé på Rådhusgatan är det god stämning. Bosse, Kristina, Jean och Stefan är på plats för att tillbringa tisdagskvällen där, en rutin som de haft i många år. De fyra är en del av ett gäng på elva personer som kallar sig Östersundsmålarna. Hit kommer de för att måla, prata, umgås eller bara vara – och fika förstås.

– Vi har inga roller, vi kör vårt eget race. Vi frågar varandra och ger goda råd ibland, säger Jean.

– Ja det är ett jäkla spring hos mig, kontrar Bosse snabbt, och så skrattar de.

Atmosfären är avslappnad och varm och det märks att några av dem känt varandra länge.

– För 20 år sen började vi renovera allting i ateljén. Vi fick hyreslån och tiggde ihop grejer, från skolor bland annat. Och jag fixade blandare och lite rörmokargrejer, säger Jean.

Olika yrkesbakgrund och erfarenheter

Bosse och Jean hjälptes åt att bygga upp det som idag är en välinredd ateljé med allt de behöver för att kunna träffas och måla. Att de hade olika yrkesroller var en fördel då de kunde bidra med olika saker. Mycket av fritiden gick åt till att arbeta på ateljén och det gjordes vid sidan av deras respektive heltidsjobb. 

– I början gick vi runt i mössa här, men det har blivit skillnad sen vi bytte fönster!, säger Bosse glatt.

De hyr lokalen och alla elva betalar en avgift varje månad och ansvarar för sin egen plats och det material som behövs.

– Det är ett bra gäng och vi drar ganska lika stora lass. Är det någon som behöver hjälp så får den det. Behöver jag exempelvis belysning så tjopp tjopp – sitter det där, säger Kristina.

I Östersundsmålarnas ateljéEn del av ateljén

Sponsring en hjälp på vägen

Östersundsmålarna ansökte om sponsring från Jämtkraft för att täcka en del av kostnaderna till att få i ordning lokalen. Bland annat installerades en luftvärmepump till ateljén. Tanken är att den som vill komma och prova ska få göra det. Oftast är inte alla elva där samtidigt.

– Det finns alltid en plats ledig om någon kompis vill följa med. Och visst går det att hålla kurs om någon vill prova, vi måste ju nyttja lokalen, säger Kristina.

Några av målarna ställer ut sina verk i olika sammanhang och tidigare har de ställt ut tillsammans på bland annat OSD. Men att vara med på utställningar är inget de strävar efter längre, ofta finns det kriterier som ska följas och som är svåra att fylla, till exempel att vara etablerad konstnär och yrkesverksam.

– Vi målar ju alla på vår fritid. Vi måste såklart inte ställa ut tillsammans men att ha en utställning varje år är rätt krävande, det kan ta flera år att bli klar, berättar Kristina.

Den speciella känslan och atmosfären är de måna om att behålla. Här ska det handla om vad man känner för och inga måsten. 

– Man känner lite press om man bokar en utställning och vet man att man ska fylla en vägg. Detsamma gäller att måla på beställning, fortsätter Kristina.

– Nu för tiden målar man för sig själv snarare än andra, fyller Bosse i.

Att ha öppet hus är de dock inte främmande för och de visar gärna upp sin unika ateljé för intresserande. 

Bosse i action Bosse målar med oljefärg

Betydelsen av handarbete

Jean berättar att han en gång hade med sig två damer från sitt jobb som ville prova på.

– De ville egentligen inte börja måla, men så började de kladda lite. Och det slutade med att en av dem började med akvarellkurser. De flesta säger att de inte kan måla annat än streckgubbar, men bara man kommer igång så!

Betydelsen av målning är alla överens om att får för lite uppmärksamhet. Speciellt i dagens samhälle där det blir allt viktigare att kunna koppla bort en del av hjärnan och använda händerna. Kristina som är bildlärare berättar att många slutar att måla efter skolan och kommer då inte vidare, därav streckgubbarna.

– Nu pratar man dock inom konstnärskap om att komma tillbaka till ett barns nivå, eftersom det är så många hinder i att man vet hur allt ser ut som vuxen.

Östersundsmålarna önskar att friskvårdsbidrag även kunde gå att använda till målning, jobba med lera eller liknande.

– Det är avtalat vad friskvårdsbidraget ska gå till. Men det beror ju på vilken bild man har av vad friskvård är, fortsätter Kristina.

Jean tar upp ett exempel som de såg gav direkt inverkan på en människas välmående.

– Vi hade en dam här som hade lite problem hemma. När hon kom hit så målade hon nästan allting kolsvart. Men så blev det lite färger i mitten. Och med tiden blev det ljusare och ljusare. Det var problemen hon målade av sig, hon såg själv när det blev lite lättare. Hon sa inte så mycket, men hon målade.

Östersundsmålarna har hållit på i 20 år i år. År som verkar ha präglats av en speciell gemenskap, värme och delad glädje till målning i sin egenbyggda ateljé. De senaste åren har de dock glömt att fira sina jubileum.

– Vi har trott att det varit 10 år men så har det varit 12 till exempel. Men nu jädrar ska vi få till ett firande! avslutar Jean entusiastiskt.

Fågel på tavlaEn del av Bosses verk

Fakta om östersundsmålarna

Vad: Intresseförening som startades 1997 av ett gäng likasinnade amatörkonstnärer

Var: I gamla bryggeriet på Rådhusgatan 84.

Motto: Var glad. Måla mera.

Får jag prova på? Absolut. På tisdagkvällar från ca kl. 18 finns möjlighet för den som är nyfiken och vill prova på, eller kanske bara vill titta in och ta en kopp kaffe. Kontakta Bosse Gabrielli på 070-358 90 03.

Gräsrotssponsring

Ansök om sponsring

Gräsrötter är något fint. Det är där kraften börjar spira, som växer sig större. Jämtkraft stöttar en mångfald av föreningar och verksamheter med gräsrotssponsring.

Ansök om sponsring