300 firade vindkraften på Kyrkberget

Publicerad 2011-05-24

Trots de friska vindarna letade sig över 300 personer till Jämtkrafts vindkraftpark på Kyrkberget i Dalarna den 21 maj, för att fira. Den nya vindkraftparken beräknas ge förnybar el till ytterligare 14 000 hushåll i minst 25 år.

Kerstin, Olle, Lasse, Bosse, Lisa, Britta, Anna, Ida, Emil, Rasmus – så hade barnen i Venjans skola döpt de tio vindkraftverken inför invigningen, från sagofigurer i Astrid Lindgrens böcker. Temat för namngivningen var framtiden. Resonemanget gick så att barn är framtiden och Astrid Lindgrens sagofigurer lever vidare trots att det var några år sedan böckerna skrevs.

Maria Norrfalk, landshövding i Dalarna som förrättade invigningen tillsammans med Tomas Kåberger, generaldirektör Energimyndigheten, framhöll vindkraften som en viktig del för att vi ska uppnå klimatmålen inför år 2020 och år 2050.

Kyrkbergets vindkraftpark med en årsproduktion på 73 GWh innebär en rejäl ökning av Dalarnas vindkraftproduktion som tidigare var 330 GWh.

I festligheterna under dagen fick barnen experimentera med små vindkraftverk. De vuxna fick prova elbilar, segway och elcyklar. Det gavs också möjlighet att göra en hisstur upp i vindkraftverket Emil, för att titta på den vackra utsikten.

Gina Johansson darrade medan hon satte på sig en bergsklättrarutrustning.
– Jag är fruktansvärt höjdrädd, berättade Gina som ändå vågade sig upp till toppen av det 90 meter höga tornet, assisterad av skotten Endy Ieston från Siemens.

När Gina kom ner förklarade hon entusiastiskt.
– Det är det bästa jag gjort, det var riktigt häftigt med den fina utsikten över skogar och sjöar! Man såg hur långt som helst.

Människor från Venjan, Lima och andra byar i trakten deltog i festdagen. Flest deltagare kom från Venjan. Venjans besparingsskog äger marken där vindsnurrorna står och får därmed ett arrende som baseras på hur mycket el vindkraftverken producerar.

– Det är lätt acceptera vindkraften för de som ser och hör den om de får vara med och ta del av vinsten. Något som är väldigt viktigt för att vi ska lyckas med vindkraftutbyggnaden i Sverige, sa Tomas Kåberger.