Aktivt sommarlov och nya kompisar – häng med på ÖGIF:s friidrottsskola

Glädje, lek och rörelse. I ÖGIF Friidrotts sommarskola på Hofvallen i Östersund får barn i åldrarna 7-12 år prova på höjdhopp, längdhopp, löpning, spjutkastning och kulstötning.

Publicerad 2017-06-22

hanna 8 år, kerstin 9 år

16-åriga Nora Swartz är en av ledarna i årets upplaga av friidrottsskolan. Hon är själv aktiv i ÖGIF och började sin friidrottskarriär i sommarskolan 2009. 

 ÖGIF Friidrott är en ideell förening för barn och ungdomar som vill träna friidrott. På sommaren tränar vi på Hofvallen och på vintern tränar vi i Jämtkrafthallen och i Gövikenhallen, berättar Nora.   

Väcka intresse för friidrott

ÖGIF har som mål med sommarskolan att få barn att prova på nya saker, aktivera sig på sommarlovet och förhoppningsvis väcka ett intresse för friidrott.  

– Många lär känna nya vänner under sommarskolan och de tycker att det är väldigt roligt att testa på att springa och hoppa. Längdhopp är väldigt populärt, berättar Nora. 

Sommarskolan har ca 40 deltagande barn per vecka och pågår måndag-torsdag. Grupperna är uppdelade efter ålder. 

– Vi anpassar övningarna efter barnens nivå. På torsdagar har vi lite tävling där vi mäter barnens resultat och tar tid när de springer, säger Nora.  

Alla deltagare får medalj

Sponsorer är viktiga för ideella föreningar. Genom sponsorbidrag finansierar ÖGIF ledarskapsutbildningar, vattenflaskor, medaljer och böcker med minnen från sommarskolan.  
– Det är jättekul att kunna ge barnen något som de kan ha som minne från sommaren och ledarskapsutbildningarna gör att vi som är lite äldre kan bidra till föreningen både som ledare och aktiva, säger Nora.  

Oskar, 11 år, berättar att han är med i friidrottsskolan för att ha något skoj att göra på sommaren. Han tycker att det är roligt att träffa nya kompisar och hans favoritgren är 400 meter löpning.  

– Jag höll på med friidrott förut, men sen slutade jag. Men nu tror jag att jag vill börja igen, det är så roligt, säger Oskar.