Arbetsplatsolyckan utreds

Den man som skadades i samband med arbetsplatsolyckan i Åre-Björnen har i dag fått lämna Östersunds sjukhus där han vårdats för de brännskador han drabbades av. Olyckan inträffade natten mot fredag den 25 oktober.

Publicerad 2013-11-01

Mannen som är anställd som montör vid Jämtkraft blev brännskadad på båda händerna och en arm.

– Han blev utskriven i dag och nu väntar så klart en period av sjukskrivning. Men trots den hemska olyckan som han har varit med om är han vid gott mod, berättar Mats Edvardsson vid HR avdelningen på Jämtkraft. Under måndagen den 28 oktober var det en genomgång olycksplatsen. Det är inte bara Jämtkraft som nu söker svar på hur olyckan kunde ske, även Arbetsmiljöverket, Elsäkerhetverket och Polisen var med på plats.

Mats berättar att de gick igenom händelseförloppet. Det som hittills har kommit fram är att det var fyra montörer på plats under natten som skulle genomföra ett planerat byte av en frånskiljare i transformatorstation.

Bytet gick bra, men när man skulle gå tillbaka till normalt driftläge visade det sig vara något fel som gjorde att den matande ledningen löste ut. Montörerna startade en felsökning och det var då som olyckan skedde, en ljusbåge uppstod inne i stationen som brännskadade montören som fördes till sjukhus med ambulanshelikopter. Det är fortfarande oklart varför ljusbågen uppstod, och det är bland annat det som Jämtkrafts egna utredning nu ska försöka besvara.   – För oss är det väldigt viktigt att få svar på vad som orsakade olyckan. Vi måste veta om det finns något som vi kan göra för att förhindra att sånt här kan ske igen, säger Mats Edvardsson.