Framtidskraft avsnitt 10: Så ser innovationskraften ut

Energibranschen behöver innovation. Men hur ser innovationerna ut och vilka idéer är värda att satsa på för att branschens aktörer ska lyckas möta framtiden med framgång? Den som hade svaret kunde lugnt luta sig tillbaka. Men svaret får bara den som inte lutar sig tillbaka, här krävs nyfikenhet och handlingskraft för att fånga de bästa innovationerna.

Publicerad 2018-05-31

10. Så ser innovationskraften ut

framtidskraft avsnitt 10

I det tionde avsnittet av energipodden Framtidskraft möter vi företagen Blixt, Altris och Epishine. De har tre helt olika affärsidéer men förenas i att de är konkreta exempel på hur innovationskraften i energibranschen kan se ut.

Innovationsteknik för framtiden

 Vi jobbar med att förändra en bransch som har sett ungefär likadan ut i 150 år, just nu gör vi det genom att utveckla hårdvara som kan möjliggöra nya tjänster, säger Charlotta Holmqvist grundare till Blixt.

Blixt blev också förstapristagare i Energimyndighetens innovationsrace under seminariet Power Circle Summit i Stockholm i slutet av april. I podden hör vi grundarna Charlotta och Trued Holmquist som vill göra våra mekaniska brytare digitala och med detta öppnas möjligheter till nya funktioner och tjänster. Juryn i innovationsracet beskriver idén och Blixt med orden: ”Ett bolag med potential inom flera områden med möjlighet att reducera material- och energiförbrukning. Trots sin korta historik möter de kunder och väcker intresse på en mångmiljardmarknad.”

 Vårt slutmål är att vara på energinätet i storskalig lagring, säger Tim Nord vd för Altris, och andrapristagare i Innovationsracet.

Altris vill ta plats på batterimarknaden. I batterierna skapas ju tack vare lagringsförmågan möjligheter till ett mer flexibelt elsystem och precis som elproduktionen utvecklas med ett tydligt miljömässigt förtecken så måste batteriproducenterna göra detsamma. Och det är här Altris kommer in. Företaget bygger på idén att producera batterier med förnybart material i stället för litium och samtidigt hålla kostnaderna nere.

Tredjepristagaren heter Epishine. Deras idé till innovation handlar om en ny typ av solceller som tar upp ljus från lampor som omvandlas till elektricitet. Materialet i solcellerna är helt organiskt.

 Du vill ha el där du använder, så vi kan integrera den här lilla solcellen som är som en liten plastbit, var du än vill ha energi, säger Emma Woxlin, som är en av entreprenörerna bakom Epishine.

LYSSNA I MOBILEN

Ladda ner en podcast-app för att lyssna på podcasten i din mobil. Vi finns bland annat på iTunesAcast och PodBean.

Framtidskraft

Jämtkrafts podcast

I Jämtkrafts energipodd Framtidskraft frågar vi ut hållbarhetsexperter, digitaliseringsproffs och innovatörer om deras syn framtiden. Förhoppningsvis blåser en fin bris av framtid in över oss.

Lyssna på Framtidskraft