Framtidskraft avsnitt 11: Möjligheter och utmaningar i den datadrivna världen

I det nya poddavsnittet möter vi digitaliseringsekonomen Anna Felländer och Sam Manaberi vd för företaget Trine, som på olika sätt ger perspektiv på digitaliseringen, möjligheter som bygger på den goda viljan och etik.

Publicerad 2018-09-18

11. Möjligheter och utmaningar i den datadrivna världen

framtidskraft 11

Sam Manaberi, vd Trine

Utmaningar som består av viktiga etiska ställningstaganden när den AI som används riskerar att kränka kundernas integritet eller cementerar föreställningen att män är bättre chefer. Möjligheterna till en bättre värld när den digitala investeringsplattformen gör det möjligt för många att investera affärsmässigt i solenergi i Afrika. 

Data om våra kunders beteende sägs vara det nya guldet. Och kunderna förväntar sig att företag använder data för att erbjuda skräddarsydda tjänster baserade på artificiell intelligens. Men nyttjandet av AI kan få negativa etiska konsekvenser - den personliga integriteten kränks när företag samlar på sig för djup och för bred information som egentligen inte är relevant. eller historiska fördomar cementeras.  I det här avsnittet av Framtidskraft hör vi digitaliseringsekonom Anna Felländer berätta om vilka etiska avvägande ett företag behöver göra för att vara långsiktiga vinnare.

Artificiell intelligens är drivkraften

 Det är lika viktigt att omfamna den artificiella intelligensen som det är att hålla koll på den etiska kompassen när man släpper fram den nya tekniken, säger Anna Felländer.

Anna Felländer menar att artificiell intelligens är den största drivkraften för digitaliseringen och att mycket inom dagens digitala innovation handlar om att öppna databaser och samarbeta med andra företag för att erbjuda kunden en helhet. Men för att det ska bli rätt, för att AI ska arbeta för de syften som företaget vill uppnå, gäller det att ha koll på både sina egna och partnerorganisationers etiska värderingar när man implementerar AI-baserade beslutsprocesser.

Men det digitala inträdet kan också bidra till att världen blir en bättre plats. Trine har skapat en digital investeringsplattform som gör det enkelt att med små medel investera i solenergi i Afrika. Hittills har de finansierat cirka tjugo solenergiprojekt som gjort att 194 000 människor fått övergå från dyr och hälsofarlig fotogen till hållbar solel. Tack vare digitaliseringen går det att hantera många små investerare som tillsammans kan skapa stora värden, såväl ekonomiska som sociala och miljömässiga.

– Den här affärsmodellen hade inte varit möjlig för tio år sedan. För oss är det ingen skillnad på om 1000 personer går in med 25 euro eller en person går in med 250 tusen euro. Det är digitaliseringen som gör det möjligt tillsammans med prisutvecklingen på solceller, säger Sam Manaberi som är vd för Trine. 

LYSSNA I MOBILEN

Ladda ner en podcast-app för att lyssna på podcasten i din mobil. Vi finns bland annat på iTunesAcast och PodBean.

Framtidskraft

Jämtkrafts podcast

I Jämtkrafts energipodd Framtidskraft frågar vi ut hållbarhetsexperter, digitaliseringsproffs och innovatörer om deras syn framtiden. Förhoppningsvis blåser en fin bris av framtid in över oss.

Lyssna på Framtidskraft