Bostadsrättsförening vill locka unga och miljömedvetna med solceller

Målsättningen är att bli en grön förening. Nu satsar bostadsrättsföreningen på solceller och räknar med att spara närmare 25 000 kronor per år på sin elräkning.

Publicerad 2017-06-16

Bo Oscarsson är ordförande i bostadsrättsföreningen Träffen nummer 1. Han har drivit beslutet att sätta upp 81 solpaneler på taket som ska ge el till alla boende i de 27 lägenheterna.

 – Tankarna på solceller har funnits länge. Men jag tror att vi är bland de första privata bostadsrättsföreningarna i Östersund som skaffar en solcellsanläggning, säger Bo.

Boende i föreningen röstade för solceller

En undersökning i föreningen visade att det fanns ett intresse för solceller. Därefter tog föreningen beslutet att investera i en anläggning. För Bo och föreningen var det en ekonomisk fråga likaväl som att grön elförsörjning är ett viktigt steg i målsättningen att vara en grön förening.

 – Vi kommer inte att ta ut någon extra kostnad från de boende utan räknar med att bibehålla de låga avgifterna, som inte höjts sedan 1995. Vi räknar med att spara närmare 25 000 kronor per år på vår elräkning.

När intresset för att installera en solcellsanläggning togs upp för några år sen såg prislappen helt annorlunda ut mot idag.

 – Vi tog in anbud från flera olika aktörer, men priset var då betydligt högre. Idag är det självklart en stor investering, men som vi ser kommer att löna sig snabbare än vi trodde.

För föreningen var det viktigt med ett stabilt bolag som har funnits länge och med största sannolikhet kommer att finns kvar i många år till. Därför föll valet på Jämtkraft.

 – Då effektgarantin på panelerna är så lång som 25 år blir det allt viktigare vem man köper dem ifrån, menar Bo.

solpaneler bostadsrättsförening

Solpaneler på taket på bostadsrättsföreningen Träffen i Östersund. 

Placering i perfekt söderläge

Solpanelerna sätts upp på två av taken till Träffens lägenhetshus . Ett av dem ligger i perfekt söderläge där solen, om man har tur, ligger på hela dagen. Att placeringen av panelerna är en viktig faktor var Bo väl medveten om när beslutet togs, likaså effekten.

Uppsättningen och installationen av solcellerna kräver sin planering och hur lång tid det tar beror bland annat på vilken typ av tak det är. Plåttak är enklast eftersom det inte kräver lika många moment som tegel.

Hans Svensson ansvarar för uppsättningen av solcellerna på Bostadsrättsföreningens tak som består av tegel. Han visar hur processen går till.

 – Vi kapar ur alla tegelpannor med vinkelslip så att de blir platta emot fästena, det är bland annat därför det tar längre tid än med plåttak.

Hans har varit med och satt upp ungefär 10-15 stycken solcellsanläggningar hittills. Och fler verkar det bli. 

 – Jag märker av intresset, som det ser ut kommer jag jobba med det här hela sommaren.

Lagring av solenergin

När solcellsanläggningen är igång ska Bo teckna ett avtal för Dela vattnet. Det är en lagringstjänst som innebär att den energi som föreningen överproducerar i sommar lagras och kan tas ut i vinter när elen är som dyrast och behövs som mest.

 – Det blir enklare för oss då vi slipper krånglet med att sälja el vid överproduktion, förklarar Bo.

Bo tycker att investeringen i solceller är en bra affär för en bostadsrättsförening på flera sätt. Att det är ekonomiskt lönsamt, miljösmart och ett positivt argument till köp av lägenhet.

 – Jag tror exempelvis att det kan locka unga och miljömedvetna i val av lägenhet.

Bo Oscarsson är ordförande i bostadsrättsföreningen Träffen. Han har drivit beslutet att sätta upp 81 solpaneler på taket med målet att bli en grön förening.

Mot målet att bli en grön förening

Bostadsrättsföreningen har målmedvetet arbetat för miljön. De har bland annat investerat i nya, välisolerade fönster och balkongdörrar och försett alla element med termostater. De boende i föreningen har även fått större möjlighet att sopsortera på plats så att de inte behöver lägga energi på att ta bilen till en återvinningscentral.

Det bästa tipset Bo kan ge till andra bostadsrättsföreningar som funderar på att investera i solceller är att börja med att centralisera alla elmätare till en enda i stället för att varje lägenhet har en egen.

 – Vår erfarenhet är att elförbrukningen inte ökade nämnvärt och när solcellsanläggningen sedan ska kopplas in är det enkelt.

Installationen av solcellerna på föreningens hustak är i slutskedet och snart kan de följa produktionen via SolarEdge-appen.

 – Jag tror att vi kommer att titta ut här om bara några få år och se fler tak med solpaneler på, det hoppas jag i alla fall! säger Bo entusiastiskt.

Fakta om solcellsanläggningen

Antal: 81 solpaneler
Typ och effekt: Jinko Solar Polykristallin 320 W 
Total kostnad: 469 500 kronor. Ansökt om solcellsstöd (upp till 30 procent) hos Länsstyrelsen.
Beräknad produktion: cirka 26 000 kWh/år
Årsförbrukning: 80 000 kWh. Räknar med att solcellerna ska täcka närmare en tredjedel av det.