Svartsjöarna – östersundarnas närmaste fjällområde

Friluftsområdet och skidspåren Brattåsen-Löfsåsen lockar allt fler besökare. Väldragna spår med fjällkänsla lockar gammal och ung, motionär och elit.

Publicerad 2017-01-31

soliga skidspår löfsåsen

– Vi har haft många besökare trots att väder och snöförhållandena inte varit de bästa på senare tid. När den första snön kom i november och vi drog upp de klassiska spåren hade vi rekordmånga besökare, uppemot 100 bilar på parkeringen. Även vår grupp på Facebook, där vi lägger ut spårinformation, växer och blir större för varje år som går, säger Krister Haraldsson, ideell spårdragare i föreningen Löfsåsspåren.

Snösäkert fjällandskap

Spåren ligger cirka 450 meter över havet vilket gör att snön brukar ligga från slutet av november till slutet av april. Området beskrivs som Östersunds närmaste fjällområde. Spåren är flacka men har fjällkaraktär och går över myrar, sjöar och genom skog.

– Många tycker att de flacka spåren är perfekta för stakträning inför Vasaloppet men de passar lika bra för dem som bara åker då och då, säger Krister Haraldsson.

Det finns en lång tradition av skidåkning och friluftsliv i området. Bybor har i alla tider njutit av den fina naturen men i takt med att spåren har utvecklats har området även blivit ett populärt besöksmål för de som bor i närområdet. Här åks det skidor, grillas korv, dricks varm choklad och sportdryck. Vindskydd, skyddande skog eller öppen sjö, du väljer själv ditt fikaställe. Vackra vårvinterdagar fylls parkeringarna i både Löfsåsen och Brattåsen.

– Antalet besökare ökar varje år. De första åren var det mest folk vid Brattåsen och Svartsjöarna. På senare år har antalet åkare som utgår från oss i Löfsåsen och från Fursteli gårds skidspår i Marieby också blivit fler, säger Krister Haraldsson.

Från skolprojekt till längdmecka

Historien kring de numer populära skidspåren började med den engagerade skolläkaren Hans-Olof Nylén. Han ville på ett praktiskt sätt visa en högstadieklass vägen till en hälsosam livsstil. Det var så det första spåret kom till år 2002.

– Det första spåret vi drog var ett kortare spår för skoleleverna, det hette Friskvårdsspåret vid Svartsjöarna. Sedan har vi dragit längre spår allt eftersom i samarbete med markägarna. Jag trodde aldrig att området skulle bli så här populärt. Det känns bra att friskvårdsspåret för eleverna nu är friskvårdsspår för alla, säger Hans-Olof Nylén, pensionerad distriktsläkare och kassör i föreningen Svartsjöarnas skidspår.

Skolspåret är grunden till den ideella föreningen Svartsjöarnas skidspår som än idag sköter sträckningen mellan Brattåsen och Mariebystugan.

– Det är helt fantastiskt att vi har kommit så långt med ideella krafter. Vi har fortfarande samma fokus på att det handlar om att komma ut och må gott, säger Gösta Olsson före detta mångårig ordförande i föreningen Svartsjöarnas skidspår och en av eldsjälarna som varit med från början.

Nya krafter

Efter 14 år som ordförande i Svartsjöarnas skidspår har Gösta Olsson nu lämnat över uppdraget till Erik Edler.

– Föreningen ska försöka utveckla spåren kvalitetsmässigt. Vi har röjt en hel del i skogen under senhösten och det kommer vi fortsätta med kommande år för att få till bättre spår. Nytt för den här säsongen blir också att det kommer finnas fika att köpa på parkeringen vid Brattåsen under sportlovet vecka 10. Det är åttondeklasser på Östbergsskolan som står för det arrangemanget, säger Erik Edler.

De båda ideella föreningarna är helt beroende av sponsorer för att ha råd att dra spåren. Jämtkraft har varit med ända från början och sponsrat med pengar.

– Föreningarna gör en fantastisk insats som gynnar många. Med sitt arbete öppnar de området för rekreation, friluftsliv och motion. De står för en kraft och ett samhällsengagemang som vi stöttar, säger Kai Lundin, sponsoransvarig vid Jämtkraft.

Vårsol & våfflor

Det finns flera grillplatser och vindskydd att stanna till vid för en fikapaus men är du sugen på något lite extra är våfflor i Löfsåsen ett tips. När ljuset återvänder och solen står högre serverar hembygdsföreningen kaffe och våfflor med grädde och sylt.

– Det är ett populärt stopp för fikasugna! Det är roligt med liv och rörelse och att det händer lite i byn, säger Krister Haraldsson, föreningen Löfsåsspåren.

Karta över Svartsjöarna

Öppna kartan i pdf-format.

Fakta

Drygt fem mil ideella spår
När spåren mellan Brattåsen-Marieby-Löfsåsen-Tandsbyn är dragna och sammanlänkade kan man åka drygt fem mil tur och retur. Spåren sköts av ideella föreningar och privatpersoner. Spåren dras i mån av tid, gå in på respektive hemsida för uppdatering av spårstatus.

Huvudspår
Brattåsen-Mariebystugan ca. 5 kilometer, enkel väg.
Föreningen Svartsjöarnas skidspår www.svartsjoarna.se

Mariebystugan-Löfsåsen ca. 5 kilometer, enkel väg.
Föreningen Löfsåsspåren www.facebook.com/lofsassparen

Anslutningssträckor
Löfsåsen-Tandsbyn ca. 9 kilometer, enkel väg.
Föreningen Tandsbyns IF www.tandsbynsif.se

Marieby/Fugelsta-Mariebystugan ca. 8 kilometer, enkel väg.
Familjen Ranbrandt/Fursteli Skidspår www.fursteligard.se/skidspar