Distributionselektriker – som domaren i en VM-match

Distributionselektriker, elnätsmontör, linjemontör – eller helt enkelt den som säkerställer att strömmen kommer hem till dig utan avbrott. Distributionselektriker är elnätets viktigaste alltiallo.

Publicerad 2020-08-03

 Dom flesta vet nog ganska lite om vad vårt jobb innebär. De yngre tror att det bara handlar om fiber eller så. Men det är vi som gör att strömmen funkar i ledningarna. Min gamla kollega Jan Sundberg liknande jobbet med en domarroll i en VM-match i fotboll. En person som inte syns men som får matchen att flyta. Det ger en bra bild av vårt jobb, Per-Johan Göransson, distributionselektriker vid Jämtkraft.

Han beskriver ett jobb med en stor bredd på arbetsuppgifter, stora och små projekt. Alltifrån att gräva ner kablar till att hänga upp luftledningar i väglöst land, koppla på ledningar, dokumentera i fält, mäta spänning, reparera elinstallationer och mycket mer.

 Ingen dag är den andra lik. Ena dagen hänger man i en korg över Tångböleströmmen och hänger upp en kabel som lossnat en annan dag sitter vi en helikopter och besiktigar ledningar. Man får vara beredd att jobba med lite av varje. Det bästa med jobbet är att det är frihet under ansvar, jobbarkompisarna och att träffa kunder när vi är ute på jobb. Dom är oftast väldigt nöjda och det känns bra att vi kan göra skillnad, säger Per-Johan Göransson.

Per-Johan Göransson

Lyfter kollegorna

Per-Johan Göransson började som vikarie i Föllinge 1988. Nu har han jobbat på Jämtkraft och med elnät i 32 år. Jobbet har haft olika benämningar såsom elnäts- och linjemontör men huvuduppdraget, att ta hand om elnätet, har varit detsamma. För honom är kollegorna och även entreprenörerna A och O i jobbet.

 Det jag uppskattar mest med jobbet det är mina kollegor och att vi löser uppgifterna tillsammans. Även om jag har jobbat så länge så behöver jag bolla lösningar med kollegorna. Det dyker upp nya saker varje dag som ska lösas och ofta på olika sätt, då är hjälpsamma kollegor och kunniga entreprenörer oerhört betydelsefullt, säger Per-Johan Göransson.

Framtidsjobb

Distributionselektriker är ett framtidsjobb. Elnätet är ett av samhällets bärande delar. Ledningarna transporterar elen till våra bostäder och arbetsplatser och gör att viktiga samhällsfunktioner som sjukvård och kollektivtrafik fungerar som de ska.

– Strömmen kommer alltid att behövas och så länge ström behövs, behövs vi. Skulle jag rekrytera till det här jobbet skulle jag satsa på en person som är från bygden och som gärna vill jobba i närområdet, säger Per-Johan Göransson.

Distributionselektriker som jobbar