Lättare och tystare skogsröjning med eldrivna maskiner

Jämtkraft röjer ledningsgator helt eldrivet. Allt från bilar till maskiner drivs med el från förnybar energi. Resultatet är minskade utsläpp och bättre arbetsmiljö.

Publicerad 2020-07-10

– Det är lättare och tystare, det är mycket bättre. Det är inte samma teknik som att jobba med bensinmaskiner men om du lär dig jobba med elsåg tror jag inte att du vill jobba med bensin igen, säger Petronel Rascanu, skogshuggare för RMV Skog AB. Petronel Rascanu

Tekniskt skicklig skogshuggare 

Förutom att de eldrivna redskapen bidrar till bättre arbetsmiljö så bidrar de också till teknikutveckling hos skogshuggaren.  

– Man blir inte lika slut i kroppen. Går man med en bensinröjsåg kan man bli jäkligt trött efter en hel dag, det blir man ju nu också men det blir inte samma slitage. Man hittar sina sätt med de här batterigrejorna att undvika skador och onödigt slitage på kroppen. Jag skulle nog säga att jag blivit en mer tekniskt skicklig skogshuggare men det är också ett allsidigt jobb. Man går ju inte och kör på samma hela tiden utan det blir ganska varierat. Man får lära sig olika instrument, säger Robin Andersson, skogshuggare för RMV Skog AB.  

Robin Andersson

Steg mot fossilfri verksamhet 

Jämtkraft är först ut i branschen med att genomföra 100 procent eldriven underhållsröjning.  Under perioden juni till oktober 2020 röjs cirka 25 mil av bolagets lokalnät med låg- och mellanspänning på 0,4 till 20kW.  Röjningen sker i områdena Lit, Häggenås, Krokom, DvärsättRödön och Ås.  

– Det här rimmar väl med våra miljömål men det som också spelar en stor roll när vi tittat på den här utrustningen är att den är väldigt vänlig mot arbetsmiljön, den är tyst och luktar inte. Det är en jätteviktig aspekt att de som jobbar med det här kan se att det händer saker även på den sidan. Och det här är ett jättestort steg mot att Jämtkraft ska bli ett 100% fossilfritt företag, säger Jens Halvarsson, avdelningschef Jämtkraft Elnät AB.  Jens Halvarsson

Miljödriven huvudleverantör

Under 2019 minskade Jämtkraftkoncernen det fossila bränslet med cirka 60 procent. Med målet om 100% fossilfri verksamhet ökar också kraven på bolagets entreprenörer. För skogligt underhåll anlitar Jämtkraft Ansjö Skog & Markkonsult AB, ett jämtlandsbaserat företag med verksamhet i stora delar av landet. 

– Eldrivet underhåll ligger precis i linje med vårt arbete för minskade utsläpp, hållbarhet och förbättrad arbetsmiljö. Vi är nyligen certifierade enligt ISO 14001 där ett stort fokus ligger på livscykelperspektiv, vilket detta nya innovativa arbetssätt verkligen fokuserar på, säger Håkan Karlsson, kundansvarig Ansjö Skog och Markkonsult AB. 

Håkan Karlsson

RMV först i landet 

Eftersom inget liknande har gjorts så fullskaligt i Sverige tidigare har man varit tvungen att ta fram ett helt nytt koncept. Såväl bil som batterier, arbetsselar och laddningsmöjligheter har specialbeställts och anpassats för ändamålet. Det arbetet har gjorts tillsammans med huvudleverantören Ansjö Skog och Markkonsult AB samt samarbetspartnern RMV Skog AB. RMV, med verksamhet från Skåne till Västerbotten, har specialiserat sig inom skogligt underhåll av kraftledningsgator och det var dom som kom med idén att testa att röja helt och hållet med elmaskiner. 

– Eldrivet underhåll för branschen speglar allting som händer i samhället där det mesta blir allt mer eldrivet. Det är jätteviktigt att vi följer med i den utvecklingen. Fördelarna är först och främst att de ergonomiska aspekterna är väldigt bra, allting är lättare. Och sen har vi miljöpåverkan och det är något som vi alla måste ta ansvar för och det tycker jag att vi gör, säger Richard Vestlund, vd RMV Skog AB.  

Richard Vestlund

RMV har som mål att vara det mest moderna skogsföretaget och att ligga i framkant i branschen. Under våren investerade företaget i en specialbeställd elbil och nya elmaskiner och själva röjningsarbetet har pågått sedan mitten av juni. De första veckorna handlade det mycket om att trimma in utrustningen och personalen.  

– Eftersom vi är först i branschen med att göra det här med helt eldrivet underhåll är det klart att det varit många hinder på vägen men, nu när det gått en tid ser vi att det verkligen fungerar och att det är ett bra sätt att arbeta på, säger Richard Vestlund. 

Fakta eldrivet underhåll: 

Var: 25 mil underhållsröjning av Jämtkraft Elnäts lokalnät med låg- och mellanspänning på 0,4 till 20 kilovolt. 1/8 av Jämtkraft Elnäts nätområde röjs varje år. 
När: juni - oktober 2020 
Vem/Vilka: Elnätsägaren Jämtkraft Elnät är beställare, Ansjö Skog och Markkonsult AB är huvudleverantör och RMV Skog AB är samarbetspartner.