En idyll i Sölvsved där solen genererar kraft

Margareta och Matt Marples lever tillsammans med sina tre barn drömlivet i Sölvsved, en by i västra Jämtland med slående panoramautsikt över Åreskutan och Kallsjön. Hönsen pickar lyckligt på gårdsplanen och bina surrar sommarystert från sina kupor medan solcellerna på ladugårdstaket genererar förnybar el till gården. Värdparet själva utstrålar både värme och energi.

Publicerad 2019-08-30

margareta och matt marples utanför sin gård i sölvsved där de producerar förnybar el från solceller

Margareta och Matt Marples på sin gård med en storslagen vy över både sjö och fjäll. 

Familjen flyttade hit från England till förmån för ett liv med fokus på hälsa, miljö och välbefinnande. Till gårdens alla byggnader – ett stort bostadshus, ett kombuchabryggeri, ett gästhus för uthyrning, en pool, en bastu med infrarött ljus och ett charmigt härbre – levereras förnybar el från de 44 solpaneler som sitter på det stora ladugårdstaket. 

– Vi hade solceller även i England och var tidiga med det där. Utöver det rent miljömässiga perspektivet vet vi också att det i förlängningen är ekonomiskt fördelaktigt. Det är lite för tidigt att säga hur mycket energi vi själva skapat genom solen, men som det ser ut nu så täcker de ungefär 30 procent av vår elförbrukning. Men bara känslan av att ha panelerna på plats är tillfredsställande i sig, säger Margareta.

Hönsen på familjen Marples gård i Sölvsved

Egna höns som ger ägg och bin som ger honung är en del av familjens hållbara livsstil. 

Ett liv som är värdefullt för både miljö och familj

– Solen finns här som en naturlig resurs, precis som vattnet och vinden. Så istället för att hitta nya sätt att producera el och energi ser vi värdet i att använda det som redan finns, säger Matt.

Matt arbetar fortfarande på plats i England någon vecka i månaden, både som skogsmäklare och jaktguide. Men livet i Sölvsved överträffar allt han har att önska.

– I Sölvsved finns en ren och vacker natur, vilt kring knuten, människor som är trygga och inkluderande, skidåkning, jakt och fiske. Det viktigaste för mig när vi flyttade hit var att vi ska ge mer än vad vi tar ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv och solcellerna är en del i det. Att vi sen odlar, jagar och fiskar en del av vår egen mat är små enkla saker som inte bara är värdefullt för miljön utan också för oss som familj, säger Matt.

Margareta, som går under epitetet Mrs Marples, driver sin verksamhet med hälsobefrämjande produkter, egen tillverkning av Kombucha och uthyrning av ett mysigt gästhus på gården. På sikt kommer verksamheten att utökas och hon har hittills inte ångrat en dag att familjen tog steget att flytta till Jämtland.

– Vi hade en dröm som startade för många år sen när vi köpte en fastighet i England. På samma mäklarfirma låg ett hus i Klocka ute till försäljning och vi kände omedelbart en kärlek till trakten. Det var många år sedan nu, men det var då idén om att så småningom flytta till Jämtland väcktes. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess och både drömmen, tillfälligheten och tajmingen sammantaget gjorde att vi hamnade här, i Sölvsved, en av de vackraste byar du kan tänka dig, säger Margareta.

Solcellerna på ladugårdstaket producerar förnybar el till familjen Marples gård i Sölvsved

Solpanelerna smälter in i ladugårdstaket som vetter mot Kallsjön och Åreskutan. 

Drömmen om att bli självförsörjande

Familjen försöker bli så självförsörjande som möjligt och med sina snart fyra år i Sölvsved har de kommit en bit på väg.

– För oss är det viktigt att skapa både ett företag och en livsstil som är hållbar och att försöka göra så lite miljöpåverkan som möjligt. Men man måste ju tycka om den här livsstilen, inget kommer gratis utan man får jobba för det. Vill du ha ditt eget kött får du jaga, vill du ha din egen fisk får du fiska och vill du ha din egna grönsaker får du odla, konstaterar Margareta.

Vy från gården i Sölvsved där Margareta och Matt Marples producerar förnybar el från solceller

Sölvsved – En idyll för både kropp och själ. 

Familjen har än så länge solceller på ett tak, vad nästa investering för klimatet blir är svårt att sia om.

– Tillsammans har vi gjort ett val att leva med och i naturen, att göra den minsta inverkan och påverkan på det vi fått och gemensamt ta vårt ansvar för att bidra med det vi kan för framtidens miljö, säger Margareta med övertygelse.

Solceller

Producera egen förnybar solel

Drömmer du om att producera din egen el med hjälp av solceller? Vi säljer solceller och solcellspaket i hela Sverige.

Solceller