En miljömedveten teknikdröm ger energi på Frösön

Ett nytt hem, en teknikdröm och en offert. Mer än så krävdes inte för att Fredrik och Karen Kemling skulle ta steget till att börja producera sin egen el i huset på Frösön.

Publicerad 2018-11-05

familjen kemling

Familjen Kemling med pappa Fredrik, mamma Karen och barnen Victor och Henry flyttade hem till Jämtland förra året efter många år i Stockholm. Valet föll på sutterängvillan på Frösön och redan innan köpet var klart kom tankarna på att skaffa solceller. Egentligen hade de tänkt vänta några år, men det dröjde inte länge innan Fredrik började kolla på möjligheterna.

– Vi kanske borde ha tagit in fler offerter men jag tänkte att då kommer det inte ske i närtid, så då körde vi istället, säger Fredrik Kemling.

De sitter i köket där de öppnat upp väggen mot vardagsrummet med utsikt över Storsjön. Femåringen Victor kommer in i hallen och lutar sig mot dörröppningen mot köket.

– Jag ska bara hämta en nyckel, säger Victor lite lurigt och går ut igen.

Teknikdrömmen blev verklighet

För Fredrik är möjligheten att producera energi med hjälp av solceller en gammal teknikdröm och det är han som varit drivande i projektet. Men någon större övertalningskampanj behövdes inte.

– Jag jobbar som konsult på Sweco med vattenkraft, så jag var inte så svår att övertala när du drev på, säger Karen och tittar på Fredrik innan hon fortsätter:

– Det är intressant med förnybar energi, och vi kommer inte minska på energianvändningen framöver med två pojkar som bara växer.

Koll på produktionen med app

Huset har fjärrvärme och solpanelerna på taket kommer att producera ungefär lika mycket el som de själva gör av med. Elen som de inte använder själva säljs tillbaka till elnätet genom ett mikroproducentavtal. Med mobilappen kan de följa exakt hur mycket energi som skapas.

– Den är ganska beroendeframkallande, säger Fredrik och lyser upp.

– Den appen går han verkligen igång på, han kollar den flera gånger om dagen. Till och med när vi var på semester på Mallorca hade han koll, säger Karen.

Fredrik beskriver de tre främsta anledningarna till investeringen som ett teknikintresse i första hand, miljömedvetenhet i andra hand och ekonomin i tredje. Men för Karen är ”miljön lite högre upp på listan”. Även om huset på Björkvägen skiljer sig från villorna runt omkring så är det inget som syns vid första anblick.

– Du måste gå ner på trottoaren på bortre sidan av vägen nedanför för att se dem skymta, säger Fredrik.

Känns bra att göra något för miljön

På den väl uppväxta tomten springer Victor och lillebror Henry omkring och leker. Från gatan nedanför syns panelerna på taket – om du vet vad du tittar efter. De har suttit där sedan i somras och där ska de vara kvar i över 25 år och producera energi.

Arbetet påbörjades dagen innan familjen åkte på semester. När de kom hem var anläggningen redan igång och producerade energi. Och även om det var teknikintresset som drog igång projektet är det tydligt att det finns en annan glädje för Fredrik och Karen att producera energi.

– Det är ganska skönt att veta att man gör någonting för miljön, säger Fredrik.

Dela vattnet

Lagra solenergi i vattnet

Med molntjänsten Dela vattnet kan du lagra dina solcellers överskottsenergi från sommaren till vintern, när du använder som mest el och den är som dyrast.

Dela vattnet

Offertförfrågan solceller

Fyll i underlaget så får du en offert på solpaneler eller ett komplett solcellspaket.

Köp solceller