Ett gammalt hus med ny energi

Redan på 1880-talet serverades det kaffe i det gamla stationshuset i Åre. I dag har kokkaffet bytts ut mot cappuccino och istället för vedeldade kaminer är det fjärrvärme och solenergi som gäller. – Huset är detsamma, men vi har anpassat oss till nutiden, säger Per-Åke Kristiansson, ägare av Bahnhof Café.

Publicerad 2018-09-27

per-åke framför bahnhof café

Hur Per-Åke Kristiansson och hans bror Thomas hamnade i det gamla stationshuset i Åre är en historia för sig. Det börjar med deras andra restaurang, Villa Tottebo. När ekonomin kraschade i början av 1990-talet och turisterna försvann, gjorde jobben det också. Och framtidstron i byn. Per-Åke lämnade restaurangbranschen och började studera till högskoleingenjör i Östersund.
– Så satt vi på Åreskutan påsken 1993, jag och en kompis. Och så sa han: ”Man skulle ta en stor jäkla timmerkåk, slå upp den på torget och starta världens bästa restaurang, berättar Per-Åke.

Sagt och gjort. Det tog två år innan flytten av den rivningshotade Villa Tottebo kom igång. Huset som stått vid vårdcentralen i Åre flyttades ner till tomten mitt emot stationshuset. Redan då började tankarna vandra över gatan.
– Det här huset har en lite rolig historia och vi började snegla på det redan när vi kom hit, säger Per-Åke och nickar mot Villa Tottebo som syns från fönstret vid bordet på Bahnhof Café.

För i stationshuset hade det serverats kaffe redan på 1880-talet då tågen började rulla in i byn. Då såg den första stinsen, som hette Wettergren, till att tågresenärerna kunde få sig en kopp kaffe. Men snart fick Wettergren flytta ut från statens lokaler och startade restaurang en bit bort istället.

Inför VM 2007 skulle Nya Station Åre byggas och när Peab och SkiStars grundare Erik Paulsson var på middag på Villa Tottebo gjorde Per-Åke slag i saken och presenterade sin idé. De tog i hand och två år senare var det dags för bröderna att ta över på andra sidan gatan också.

Sen väntade en upprustning av huset. Medan exteriören återställdes till sitt ursprung fick energikällorna ta ännu ett steg in i framtiden.
– När huset var nytt värmdes det med vedkaminer, sen kan jag tänka mig att det var kol eftersom det finns en kollucka i källaren och efter det oljeeldning. För några år sedan blev det istället fjärrvärme och nu solpaneler. Huset har hängt med i nya tiders energiförsörjning, säger Per-Åke.

bahnhof cafe

Solpanelerna kom upp på taken på flyglarna i oktober 2017. Men det hade inte varit helt enkelt. Att huset är ett byggnadsminne, vilket förmodligen var det som räddade huset när allt skulle bli nytt inför VM 2007, innebar att det tog tid.
– Vi fick söka bygglov hos kommunen och tillstånd från Länsstyrelsen för att ändra utformningen på huset. Dessutom sökte vi anslag hos Länsstyrelsen. Tillåtelsen och bygglovet gick ganska fort, men det tog två och ett halvt år innan vi fick anslaget och när byggarna väl skulle sätta igång hade bygglovet gått ut.

Till sist löste det sig ändå. Det var med dubbla känslor som solpanelerna sattes upp. Skönt att få det klart och kunna få än mer av energiförsörjningen från en grön energikälla. Men som Per-Åke säger, ”det hade varit skönare om de hade kunnat integreras bättre med byggnaden, men det kommer de att bli den dagen det är dags att byta panelerna”. Men än så länge dröjer det, panelerna beräknas hålla i 25 år och då har investeringen lönat sig sen länge.
– Den här anläggningen skulle kunna försörja en normalvilla, sen gör vi av med mer, men det är ett litet tillskott. Om vi måste vänta mer än fem år för att den ska betala sig själv så blir jag förvånad.

Som teknikintresserad gammal ingenjör har han funderat en hel del över framtidens energiförsörjning och solpanelernas del i den. Han menar att det krävs kraftigare subventioner för privatpersoner för att få igång byggandet, och det skulle kunna ge resultat inte minst i Åre.
– Hela den här nöjesparken som vi bor i är ju en energifrossande maskin. Snökanoner, belysning, pistmaskiner och sen går alla hem och slår på bastun samtidigt. Ska vi fortsätta åka skidor borde vi verkligen föregå med gott exempel.

Per-Åke har dessutom framtidsvisionen klar för sig.
– Inom tio år tror jag att alla turistboenden i Björnen och Tegefjäll är som en enda stor energifabrik med solpaneler på taken. Även om ingen är hemma så står Åredalen och producerar stora mängder energi.