Lokala val i fokus för familjen Vikström Aloandersson

Det vitaste som finns är nyfallen snö. Därför är den femte årstiden, vårvintern, i Norrland perfekt för solcellsproducenter.

Publicerad 2017-03-22

familjen vikström aloandersson i ås är solelsproducenter

– Solceller i ett vintervitt Norrland fungerar riktigt bra, snön gör att ljuset reflekteras och våra solceller blir effektiva trots att förhållandena egentligen inte är optimala i övrigt. Det säger Anders Vikström Aloandersson som bor i Torvalla by, cirka en mil utanför Östersund.

Enklare med egen el

Familjen Vikström Aloandersson har haft solceller i snart två år, de tycker att fler borde utnyttja solenergi och att utvecklingen går lite för långsamt.

– Jämtkraft borde ut och missionera, fler ska ha solceller. Och nu när Dela vattnet finns är det ju så himla enkelt, säger Elin Vikström Aloandersson.

Dela vattnet är en ny lagringstjänst som Jämtkraft erbjuder sina solcellskunder. Den el som kunderna inte använder under sommaren kan de spara hos Jämtkraft. Överskottselen kan sedan plockas ut andra tider på året då kunden behöver mer energi. Det här betyder också att kunden slipper en del administration som tidigare var nödvändig.

– Nu är det ju lätt att vara solelsproducent. Du behöver inte bry dig om moms och annan byråkrati känns krångligt för en privatperson, det finns inga ursäkter längre, säger Anders Vikström Aloandersson.

Solceller sonens högsta önskan

Att familjen idag producerar sin egen el är till stor del sonen Elias förtjänst.

– Jag önskade mig solceller när jag skulle fylla åtta år. Jag vill inte att naturen och isbjörnarna ska få det ännu sämre, berättar Elias Vikström Aloandersson.

elias 8 år

Familjen Vikström Aloandersson består av fem personer och en katt. Att ta ansvar och välja hållbara lösningar i stort och smått är viktigt och en framtidsfråga för familjen.

– Det handlar om vad vi skickar vidare till barnen, till nästa generation, säger Elin Vikström Aloandersson.

Hon arbetar som silversmed med egen verkstad hemma på gården. För Elin är det naturligt att tänka och agera lokalt.

– Jag väljer alltid att handla lokalt om det går. Det begränsar transporterna och dessutom stannar ju pengarna här i vår region där vi bor.

Vinnande lokalt engagemang

I resonemanget om lokala val ingår också det lokala energibolaget Jämtkraft. För ett par år sedan byttes Jämtkraft ut mot ett annat bolag som kunde erbjuda ett lägre pris.

– Jag ville se över våra kostnader och gick in på en jämförelsesajt och fick då ett erbjudande som skulle vara billigare, så jag sa upp avtalet med Jämtkraft, berättar Anders Vikström Aloandersson.

Men det höll bara i två dagar.

– Jag var nere i Vinterparken här i Östersund och åkte långfärdsskridskor på Medvinden och såg Jämtkrafts vimplar. Då gick det verkligen upp för mig; Jämtkraft bidrar ju med en hel del till oss som bor här, förutom själva elen till huset. Så jag fick ringa tillbaka till kundtjänst och be att få bli kund igen, säger Anders Vikström Aloandersson och skrattar.

För honom är friskvård viktigt och han ställer gärna upp i olika typer av motionstävlingar. Anders Vikström Aloandersson uppskattar särskilt Jämtkrafts engagemang i olika idrottsföreningar och evenemang i länet.

– Jämtkraft är ju kommunalägt, de lägger en del pengar på att sponsra idrottsrörelsen i kommunen och en del av vinsten som bolaget skapar går tillbaka till kommunen, till den kommunala servicen i stort. Som skolorna som våra barn går i. Man får tänka i lite större perspektiv, säger Anders Vikström Aloandersson.

Nästa investering familjen planerar är en ny bil. Och alla är överens, det ska vara en elbil.

familjen

Lagra solenergi i vattnet med Dela vattnet

Nu kan du lagra överskottsenergi från din solcellsanläggning i vattenkraften med hjälp av molntjänsten Dela vattnet. Läs mer om Dela vattnet.