Fjärrvärme blir fjällvärme

Från Åresjön utmed bergsluttningen upp till hotellet Fjällgården arbetar Jämtkraft med att dra fjärrvärmerör för ett nytt värmesystem till hotellet. Fjällgården byter uppvärmning, från bergvärme till fjärrvärme.

Publicerad 2017-10-05

mikael lindvall, projektledare jämtkraft

Mikael Lindvall, projektledare Jämtkraft

– Utmaningen för ett fjällhotell är att ha hög kapacitet i uppvärmningssystemet vid extremt kallt väder, särskilt när vi har många gäster. Vi måste kunna erbjuda våra gäster full service och en bekymmersfri vistelse. Vi vill ha en trygg och driftsäker uppvärmning, säger Stefan Lindhoff, ansvarig för fastigheten Fjällgården.

Fjällgårdens bergvärmeanläggning behövde renoveras och valet stod mellan att antingen investera ytterligare i sin bergvärmeanläggning eller installera fjärrvärme.

– Vi räknade på det och kom fram till att de båda alternativen var jämförbara i pris. En fördel med fjärrvärmen är att det finns en tydlig leverantör i Jämtkraft. Är det något vi behöver hjälp med kan vi alltid kontakta dem. Med bergvärmeanläggningen är vi själva helt ansvariga för drift och underhåll, säger Stefan Lindhoff.

Största utbyggnaden sedan 90-talet

Drygt en kilometer rör dras från Årevägen vid Åre skola via Bergbanan ända upp till Fjällgården på 500 meters höjd, mitt i skidbacken. Utmed sträckan kommer flera kunder att anslutas till nätet. Utbyggnaden av fjärrvärmenätet i Åre är den största sedan 90-talet.

– Det är minst sagt en utmaning att dra fjärrvärmen upp på fjället. Det är många hinder på vägen, bland annat passagerna vid E14 och Susabäcken som klyver Åre by. Men framförallt är lutningen ett krux med stor höjdskillnad och brant terräng där vi ska jobba med maskinerna, säger Mikael Lindvall, Jämtkrafts projektledare för bygget.

Stor höjdskillnad

Fjärrvärmen kommer in från värmeverket på Sösia, vid Åresjöns södra sida. Mellan Sösia och Fjällgården är det en höjdskillnad på cirka 200 meter. För att klara av att trycka vattnet hela vägen upp på fjället installeras en pumpstation halvvägs. Dragningen av fjärrvärme till Fjällgården har pågått i etapper och ska vara klart till början av november, lagom till vintersäsongen drar igång.

Samtidigt som fjärrvärmerören lagts ned i backen har Åre kommun passat på att byta vattenledningar och bredbandsleverantören IP-Only har förberett ett utökat fibernät. 

– Det är en win-win situation som gynnar flera. Förutom att Fjällgården får ett tryggt och stabilt värmesystem förnyas vattenledningarna och fler Årebor får tillgång till bredband, säger Mikael Lindvall. 

Fjärrvärme gör expansion möjlig

För Fjällgården innebär det nya värmesystemet möjlighet att utveckla verksamheten.

– Fjärrvärme ger oss handlingsfrihet att bygga ut såväl vår SPA-anläggning som antalet hotellrum. Närmast planerar vi att göra en tillbyggnad på SPA-avdelningen med ny bastu och inredning. Hela tillbyggnaden får utsikt mot Åresjön, säger Stefan Lindhoff.