Fjärrvärme för fossilfria VM 2019

World Championships Region Åre Östersund, satsar på fossilfria världsmästerskap alpint och i skidskytte. Åre 2019 har startat en hållbarhetsresa som innefattar allt från att tälten ska värmas upp med hållbar fjärrvärme till att välja komposterbara engångsartiklar. – Lever man med skidåkning är det lätt att se att något händer. Det är en viktig fråga för oss alla, säger Niklas Carlsson, vd Åre 2019.

Publicerad 2017-10-31

niklas carlsson, vd åre 2019

Niklas Carlsson, vd för alpina världsmästerskapen i Åre 2019 har jobbat med skidåkning hela livet, som skidåkare, landslagstränare, förbundsdirektör och nu inom VM-organisationen. Han sitter också i Internationella skidförbundets kommittee. Och idag är han aktiv med sina två barn inom skidåkningen.

– När man reser och ser glaciärer i Mellaneuropa förstår man att hållbarhet är en viktig strävan för oss alla, säger han.  

Vi befinner oss vid Sveriges alpina nationalarena, målområdet för de alpina världsmästerskapen vid foten av Åreskutan. Berget reser sig 1420 meter över havet, ett geografiskt landmärke som också sätter svensk skidåkning på kartan.

Hållbara mål – för skidåkningen

Åre 2019 sätter målen högt inför världsmästerskapen. Niklas Carlsson hoppas på arrangemang som kan skapa upplevelser som berör människor.

– Att få stå här i med- och motgång, helst med en blå himmel kan vara fantastiskt. Jag hoppas vi kan skapa mästerskap som berör, säger han.

Målen är också ambitiösa när det gäller hållbarhet. Tillsammans med skidskytte-VM i Östersund har Åre 2019 gått in i en överenskommelse med Länsstyrelsen, Jämtland Härjedalen Turism, Åre och Östersunds kommuner om fossilfria mästerskap. För regionen blir det ett viktigt steg på vägen mot att bli fossilfria 2030.

– Vi gör ett avtryck helt klart. Nu gör vi investeringar för att minska dem, säger Niklas Carlsson.

ISO-certifiering och Håll Sverige rent

VM-organisationen går nu igenom alla aktiviteter med ett miljöavtryck och försöker minimera dem.

– Under VM 2007 var miljöarbetet i sin linda. Vi gjorde inte allt på bästa sätt. Det har vi tagit lärdomar av, det handlar om att hela tiden värdera, säger Niklas Carlsson.

Åre 2019 har siktet inställt på att klara en ISO-certifiering 2019. Utöver ISO jobbar de också för att bli miljömärkta enligt Håll Sverige rent.

– Vårt mål om fossilfritt är ett högt ställt mål. Det kommer att ställa oss inför val. Vi måste också påverka andra än oss själva – allt från transportörer till privatpersoner. Resan hit är en viktig del. Kan vi påverka folk att åka kollektivt?

Hållbarhetsarbetet handlar också om att jobba med riktlinjer till sponsorer, minimera engångsartiklar, använda komposterbara material och vilken mat som ska serveras i tälten.

Minskar fossila fotavtryck med fjärrvärme

– En viktig del som hjälper oss att minska våra fossila utsläpp är värmen till våra tält. 2007 använde vi dieselvärmare. Det var dålig energieffektivitet. Till 2019 blir det fjärrvärme, säger Niklas Carlsson.

2007 upptog tälten en yta på närmare 6 000 kvadratmeter. Till 2019 minskas tältytan och fler tält placeras i målområdet, där det finns värmeväxlare.  Men det blir inte möjligt med fjärrvärme överallt.

– Vi behöver extra dieselvärmare även 2019, men vi jobbar för fossilfri diesel, typ HVO. För de stora tältinstallationena är vår avsikt att koppla ihop dem med fjärrvärmen.

Världsmästerskapen innebär också en väldigt stor elåtgång. Arrangemangen kräver avbrottsfri kraft och för att säkerställa det krävs back-uper både i form av batterier och reservkraftverk. Även här kan dieselgeneratorer krävas.

– Vi måste jobba för en fossilfri lösning, förnybar el, säger Niklas Carlsson.

Han poängterar att hållbarheten är viktig för Åre som skidort och för alla.

– Hållbarhet stiger på agendan varje dag. Vi har ett ansvar för framtiden. Det bästa är när gästerna ställer krav, på mat, snöproduktion - allt. Vi måste hjälpas åt allihop. Dagens barn har en helt annan medvetenhet. De är som hållbarhetspoliser som visar oss hur viktigt det är att göra andra val i vår vardag, avslutar Niklas.