Flyktingar blir matchvärdar i allsvenskan

Måndagens match mellan Hammarby och Örebro kommer att bli mångkulturell. Den ideella föreningen Hej Främling! som arbetar med integration av flyktingar, har lagt beslag på Jämtkrafts matchvärdskap. Ett välkommet avstamp för föreningens Stockholmsetablering.

Publicerad 2016-09-09

fotbollsspelare i blå lagtröjor står och pratar på en fotbollsplan.

– Vi behöver rekrytera anställda, vi behöver volontärer som är intresserade av att hålla i aktiviteter och vi kommer att behöva sponsorer som kan hjälpa oss på vägen. Så uppdraget att vara matchvärdar på Tele2 Arena kom som en skänk från ovan, säger Emma Arnesson, verksamhetschef.

 

Östersundsbaserade föreningen Hej Främling! kommer att synas på Hammarbys webbsajt och sociala medier dagarna före matchen. Väl på plats kommer föreningens grundare Emma Arnesson tillsammans med ett antal flyktingar som bor i Östersund välkomna matchpubliken. Emma Arnesson ska även dela matchbollen och utse matchens lirare. Något som hon känner sig hedrad av.

– Hammarby Fotboll gör ett fint jobb med ungdomar i Stockholms södra förorter. Deras Linjeprojekt där de låter ungdomar, som annars aldrig skulle kunna ha möjlighet, att få gå på Hammarbys hemmamatcher, är ett exempel på att vi drar åt samma håll, säger Emma Arnesson.

 

Hammarby Fotbolls VD Henrik Kindlund är glad över att Jämtkraft valt att ge sitt matchvärdskap till Hej Främling! Samarbetet rimmar väl med klubbens värdegrund och det är fint att vi kan skapa mervärde i Hej Främlings! verksamhet som redan fungerar, istället för att börja från noll.

–Hammarby Fotboll arbetar på bred front för ett bättre samhälle och just integrationsarbete är något som Hammarby och idrottsrörelsen är väldigt duktiga på. Hammarby Fotboll ser positivt på att Hej Främling! etablerar sig i södra Stockholm och bidrar till ett bättre och mer effektivt integrationsarbete. I takt med att föreningen etablerar sig kan det säkert bli aktuellt med mer samarbete i framtiden, säger Henrik Kindlund.

 

För mer information och intervju:

Emma Arnesson, grundare och verksamhetschef Hej Främling!

0761-355 488

 

Axel Pershagen, informationsansvarig Hammarby Fotboll

073-533 53 32

 

Karin Bodén, presschef Jämtkraft

073-460 52 77