Framtidskraft avsnitt 14: Energibranschen är medveten och vill

Förändringens tid är nu. Och mitt i den står energibranschens aktörer och ska navigera för att skapa affärsmodeller som håller. I det nya poddavsnittet möter vi Energiföretagens Pernilla Winnhed, Övik Energis Kristina Säfsten och E.ON:s Håkan Feuk, som summerar året och ger en lägesrapport om hur det egentligen går med energibranschens förflyttning.

Publicerad 2018-12-17

14. Hur går det med energibranschens förflyttning?

framtidskraft: hur går det med energibranschens förflyttning?

Vilja, medvetenhet, beslutsamhet, ambition och en tro på framtiden. Så beskriver den tre personer starka panelen läget hos energibranschens aktörer just nu. Många insikter finns menar de – men också massor av utmaningar såklart. Det är nu det händer och inte minst trycker digitaliseringens snabbhet på och kräver förändring.

– Vi är ju en bransch som jobbar med långsiktighet och långa horisonter, vi är inte riktigt vana vid det snabba tempot. Det handlar om kompetensfrågan och kulturfrågan, det är mycket i det här som organisationerna behöver jobba med för att kunna vara med. För är vi inte med finns det absolut en risk att det springer ifrån oss, säger Pernilla Winnhed, vd för Energiföretagen Sverige.

Det krävs innovation och nya affärsmodeller

Samtidigt måste branschen också bli mer innovationsrik, det går inte stå kvar på samma ställe och jobba med de affärsmodeller som hittills har varit vägledande.
– Vi är inne i en brytningstid och det är faktiskt nya utmaningar som finns hos oss just nu. Vi har alltid jobbat med att göra vardagsförbättringar, men nu måste vi ta nästa steg, säger Håkan Feuk, chef för Sustainability and Corporate affairs på E.ON Sverige.

Och det är i relationen med kunden både digitaliseringen och innovationskraften ska ta fart.
– Vi måste försöka förstå vilken ambition kunden har – med sitt företagande eller med sitt liv. Vilken profil vill man ha på sitt liv? Det kommer att styra vad vi kommer att kunna leverera och ska leverera till dem, säger Kristina Säfsten, vd för Övik Energi.

LYSSNA I MOBILEN

Ladda ner en podcast-app för att lyssna på podcasten i din mobil. Vi finns bland annat på iTunesAcast och PodBean.

Framtidskraft

Jämtkrafts podcast

I Jämtkrafts energipodd Framtidskraft frågar vi ut hållbarhetsexperter, digitaliseringsproffs och innovatörer om deras syn framtiden. Förhoppningsvis blåser en fin bris av framtid in över oss.

Lyssna på Framtidskraft