Gammalt och nytt möts via solkraft

På Pär Hanssons gård i Ås utanför Östersund förenas det gamla med det nya. Idag används logtaket som vetter ut mot Jämtlandsfjällen till att ta emot solen med hjälp av 48 solpaneler. – Det var strålande sol dagen vi installerade solcellsanläggningen säger Pär.

Publicerad 2017-03-16

pär hansson, solelsproducent

Pär och taket med solcellerna som just nu täcks av snö

Bästa tiden för solceller

Pär Hansson installerade sin anläggning i juli 2016. Hans teknikintresse ledde familjen i Ås till att ta steget att satsa på solenergi och idag sitter 48 solpaneler på logtaket. Att det just blev på logtaket är ingen slump.

– Visst, om solcellsanläggningen stod på marken skulle vi försiktigt kunna borsta av snön. Men jag tycker inte att panelerna är så estetiska, säger Pär med glimten i ögat. 

Taket som vetter ut mot Storsjön och de jämtländska fjällen passade alldeles utmärkt. När vi besöker Pär är det en strålande, kall vårvinterdag och även om snön fortfarande täcker större delen av panelerna så är det bara en tidsfråga till bästa tiden för solcellerna börjar.

– Kallt och soligt är bästa förhållandet, då kan panelerna leverera mer än installerad effekt, säger Pär som från början tänkte att det var en varm högsommardag som gav allra mest energi.

Att solenergi lämpar sig väl även på våra breddgrader är något som forskning bevisar, då kylan och reflektionerna från snön ser till att mer energi kan utvinnas.

– Blir det bara någon plusgrad så går det fort, säger Pär och tittar upp mot logtaket där hans anläggning byggts.

Utsikt över familjen Wikberg Hanssons gård i Ås utanför Östersund där de kommer att sätta upp en solcellsanläggning.

Presentation av produktion och förbrukning viktigt

Pär tycker inte att det är några problem att sköta anläggningen, den bara går. Via en app som är kopplad till anläggningen kan han se och följa sin egen produktion. Det är bland annat det som den nya tekniken med SolarEdge ger möjlighet till. Pär har även köpt en extra mätare till solcellsanläggningen för att kunna se sin egen elanvändning och analysera, mäta och se statistik. Det är något som Pär verkligen brinner för och det är han inte ensam om.

– Jag tror att de som är mest intresserade av solceller är de som har teknikintresset.

Det märks om inte annat på Pärs kollegor, som liksom han är systemutvecklare. Många har solceller installerade i hemmet och trivs när de kan jämföra datan med varandra.

– När man får datat presenterat på det här viset, med grafer och diagram, blir man medveten på riktigt. Till skillnad från när man får hem en vanlig elräkning, förklarar Pär.

Att som kund kunna följa sin produktion och få den presenterad på ett enkelt och snyggt sätt tror Pär är otroligt viktigt och kommer bidra till att intresset för sin egen elproduktion ökar.

– Jag tycker det är lite konstigt att folk gladeligen hellre renoverar badrum, än att sänka sin månadskostnad. Men det är förmodligen för tråkigt.

Pär tror att om man inte är teknikintresserad så ligger fokuset mest på när man kan få tillbaka pengarna för investeringen.

– Jag tänker att om jag producerar lika mycket energi som jag använder så måste det bara bli bättre.

Teknik som intresserar alla åldrar

Det ligger i släkten att ha ett gott öga för teknik. Här kan vi läsa om hur Pärs mamma skruvade isär en radio för att se hur den såg ut inuti. När vi sitter hemma hos Pär i ett av husen på släktgården kommer Pärs pappa Gunnar nyfiket fram för att förmedla sitt intresse för den nya tekniken inom solenergi.

– Jag har en egen surfplatta där SolarEdge-appen är installerad och tycker att det är roligt att följa produktionen, säger Gunnar.  

I fyra generationer har släkten Hansson levt på gården och det märks att Pär är mån om att bevara det gamla, men också att ta tillvara på de positiva aspekterna som den nya tekniken ger möjlighet till.

– Det var skönt att pappa med glädje var med och följde installationen av solcellsanläggningen från början till slut.

 

pär hansson

En bild från gården i början av 1900-talet

Från solceller till elbil

På Pär Hanssons gård möts det gamla med det nya på ett hållbart sätt. Miljön var inte det första Pär tänkte på när solcellerna installerades, men han har tänkt på det mycket i efterhand i takt med att han blivit mer medveten om hur mycket energi han använder. Medvetenheten ledde till att steget till att investera i en elbil inte var så stort.

–  När min bil gick sönder fick jag låna pappas bil, men den körde jag i diket så då skaffade jag en elbil. Det blev en dyr vecka säger Pär och skrattar, men jag ser det som en investering precis som med solcellerna. 

Det är som en tidsresa att gå runt på gården, belägen i en sluttning med en storslagen utsikt över Storsjön och med fjällen som bakgrund i horisonten. Det är påtagligt hur det finns en tanke med att skapa nytt i det gamla. Där centralen för solcellsanläggningen sitter monterad på väggen, finns redskap och verktyg som varit betydelsefulla för gården och generationerna som bott där innan.

Nu hörs droppar som faller ner från taket på solsidan, ett första vårtecken för många.

– Nu börjar det, ler Pär.

Bästa säsongen för solcellerna är i startgroparna.

Mer om Pär

Yrke: Systemutvecklare
Aktuell: Teknikintresserad solelsproducent
Bor: På en gård i Ås, Jämtland
Familj: Hustrun Mia Wikberg, döttrarna Märta och Signe
Produktion första halvåret: ca 4500 kWh varav köpt 6600 kWh
Sålt: ca 3000 kWh och konsumerat 1500 kWh själv
Solcellsanläggning: 48 paneler, yta 92 kvadratmeter