Gnosjöföretag levererar laddstationer till Green Highway i Jämtland och Västernorrland

Publicerad 2014-02-18

Garo AB, med huvudkontor i Gnosjö i Småland, blir leverantör av snabbladdare och laddstationer till Green Highway mellan Sundsvall, Östersund och Trondheim.

De närmaste två åren satsas 24 miljoner kronor i ett projekt som kommer att ge Green Highway-regionen en tätposition i Europa när det gäller hållbara transporter. Garo AB kommer att fungera som industriell partner i projektet, som är ett samarbete mellan Jämtkraft, Sundsvall Elnät och Mittuniversitetet.
– Vi är förstås mycket glada över förtroendet att ta plats i den enskilt största satsningen i landet för att skapa en fossilfri fordonsflotta. Målet är att bidra till ett bättre klimat och det här är ett stort steg i den riktningen, säger Stefan Jonsson, vd på Garo AB.

Green Highway är en fossilbränslefri transportkorridor som redan idag har drygt 30 laddstationer för elbilar. I ett första skede ska nu Garo leverera ytterligare tio så kallade snabbladdare, och när projektet avslutas är målet att det ska finnas 120 laddstationer i regionen.
– Det här är den hittills största enskilda beställningen av snabbladdare i Sverige och det är naturligtvis viktigt för oss att, i hård konkurrens med andra, ta hem den affären, säger Stefan Jonsson. Det är också stimulerande att tillsammans med Jämtkraft, Sundsvall Elnät och Mittuniversitetet kunna bedriva forskning inom området.

Regeringens mål är att ha 150 000 elbilar i Sverige år 2020. Detta projekt innebär ett rejält kliv mot det målet.
– Eftersom antalet laddinfrastrukturprojekt i Sverige är begränsat, finns det stora nationella förväntningar på vår satsning. Resultaten ska inte bara gynna vår region utan förenkla för liknande satsningar i hela Sverige, säger Mikael Hagman, projektledare för Laddinfrastrukturprojektet.


För mer information, kontakta:
Mikael Hagman, projektledare, Jämtkraft 063-14 90 89
Stefan Jonsson, Vd Garo AB 0370-33 28 02, 070-588 66 73