Gott resultat för Jämtkraft trots dramatiskt energiår

Publicerad 2011-04-19

Priserna på elmarknaden svängde kraftigt under 2010. Inköpspriserna på biobränsle fortsatte att skjuta i höjden. Trots det gör Jämtkraft ett gott resultat och har lyckats ge invånarna i ägarkommunerna återbäring i form av lägre priser – mycket tack vare den egna produktionen av förnybar el.

Elanvändningen i Norden slog rekord både i början och i slutet av 2010 på grund av att det var så kallt. Elbolagen har mött stora utmaningar i att hantera de finansiella risker som kan uppstå vid kraftiga prissvängningar när det gäller såväl inköpspris som försäljningspris på el.

- Jämtkraft har lyckats bra under detta speciella år och gör en vinst på 233 miljoner kronor, trots att förutsättningarna inte varit de lättaste, säger vd Anders Ericsson.

Under 2010 var den totala återbäringen till Jämtkrafts kunder i ägarkommunerna Östersund, Åre och Krokom 553 miljoner kronor, inom affärsområdena el, elnät och värme.

- Det känns bra att vi lyckats hålla så förmånliga priser under det år som varit. Det är ett prioriterat område för oss, säger Anders Ericsson.

Den dyraste månaden, februari, var inköpspriset på el 93 öre/kWh. Vid samma tidpunkt var Jämtkrafts lokalpris 46 öre/kWh.

Det affärsområde som idag är mest lönsamt för Jämtkraft är den egna produktionen av förnybar el från vattenkraft, vindkraft och bioenergi där bolaget gör den största delen av vinsten.

Läs mer» http://www.jamtkraft.se/Om-Jamtkraft/Var-verksamhet/Finansiellt/

 

För ytterligare information kontakta:

Anders Rubensson, pressansvarig       063-57 74 72