I väntan på storm

Publicerad 2014-10-31

Årets stormsäsong är här. Väderstatistiken visar att perioden mellan november och januari är den tid då de största stormarna dra fram över Sverige. Förra årets storm, Ivar, orsakade stora skador på elnätet och ännu är reparationsarbetet inte helt klart.

- En del av de elledningar som revs ner av Ivar ska vi ersätta med jordkabel. Och vi har fortfarande några kortare sträckor kvar att gräva ned, men vi hoppas att hinna med det innan årets stormar drar in över oss, säger Pär-Erik Petrusson avdelningschef vid Jämtkraft Elnät.

Men trots väderstatistik och erfarenhet från tidigare års stormar så känner sig Pär-Erik Petrusson lugn.

- Vi har personal som är mycket kompetent och vårt elnät är vädersäkrat så jag känner att vi står väl rustade, säger Pär-Erik Petrusson.

Redan 2006 tog Jämtkraft beslutet att vädersäkra elnätet. Det betyder att en del av luftledningarna byts ut till nedgrävd kabel i marken och de ledningar som går kvar i luften isoleras för att bättre stå emot väder och vind.

- Vi gjorde bedömningen redan då att vi skulle få ett mer extremt väder och vi ville stå väl rustade, säger Pär-Erik Petrusson.

Totalt är 64 %, eller 500 mil, elkabel nedgrävd under jord, och 80 mil av luftledningarna är isolerade.

Under fjolårets storm var som mest uppemot 8000 hushåll utan ström. Uppröjningsarbetet blev oerhört intensivt och medarbetarna på Jämtkraft arbetade med stort engagemang för att alla kunder skulle få strömmen tillbaka så fort som möjligt.  

-  Jag är övertygad om att den respons vi fick från våra kunder var avgörande för att arbetet gick så bra. Vi fick så fin bekräftelse av alla hälsningar, telefonsamtal och vykort. Det sporrade oss att arbeta ännu hårdare och det var aldrig några problem att få personal att ställa upp, säger Pär-Erik Petruson.

Även om ingen kan säga något redan nu om hur hårt stormarna kommer att dra fram i år så är Pär-Erik Petrusson i alla fall säker på att han och hans kollegor på Jämtkraft Elnät kommer att vara lika engagerade som ifjol.

-Nu har vi utvärderat förra årets arbete och även fast det på det stora hela gick mycket bra så finns det alltid saker som kan göras lite bättre, och det ska vi så klart göra i år om det blir aktuellt, säger Pär-Erik Petrusson.

För den som vill läsa mer om stormar så kan den här länken från SMHI vara intressant.

”Inte fler stormar i framtiden men större skador”

För pressinformation:
Karin Bodén, pressinformatör Jämtkraft, 063-577412