Ideella krafter utvecklar Åsbygdens ryttarförening

Gräsrötter är något fint. Det är där kraften börjar spira och växer sig starkare. Jämtkraft stöttar en mångfald av föreningar och verksamheter med gräsrotssponsring. Följ med till Åsbygdens ryttarförening, där frivilliga krafter och sponsring möjliggör verksamheten.

Publicerad 2017-11-02

bengt-åke fastesson, ordförande i åsbygdens ryttarförenings tävlingssektion

Bengt-Åke Fastesson är en verklig eldsjäl i Åsbygdens ryttarförening. Tillsammans med 10-15 andra personer som jobbar ideellt ser han till att verksamheten hålls igång och utvecklas.

Det är en kall och tidig morgon i oktober, men på ridanläggningen i Ås utanför Östersund är det redan full fart. I stallet skor några om ridskolans hästar, andra är upptagna med att mocka och i ridhuset hålls dressyrträning. Här är det främst ideella krafter som verkar och vi träffar en av dem.

Bengt-Åke Fastesson är ordförande i Åsbygdens ryttarförenings tävlingssektion och sitter med i styrelsen. Han har dessutom två barn som rider och ägnar därför mycket tid på anläggningen. Lyckligtvis har han ett heltidsarbete där har han friheten att kunna styra över sin egen tid.

– Det är en stor kontrast från mitt kontorsjobb att komma ut hit och för mig är det som friskvård. Vi har en härlig stämning på anläggningen och försöker alltid att hjälpas åt där det behövs.

Viljan att bli bäst styr föreningen framåt

Ås ridskola verkar under ryttarföreningen och har ett 20-tal egna ridskolehästar. Ridskolan erbjuder hästhoppning och dressyr för både nybörjare och proffs i alla åldrar, handikappridning och företagsridning samt anordnar ridläger och tävlingar.

– Vår viktigaste utgångspunkt är att alla ska känna sig välkomna och få prova på. Men vi uppmuntrar också till delaktighet och engagemang. Därför har alla ridskolegrupper stalljour ett par dagar per termin. Det finns också möjlighet att sitta med i våra styrelser, förklarar Bengt-Åke.

Viljan att bli bäst är det som styr föreningen framåt. Att bli bäst innefattar en bra hästhållning, kunnig personal och en schysst anläggning som gör att de kan hålla en hög utbildningsnivå.

– De som rider här är ju våra ambassadörer. Om de känner att de får en bra utbildning och sprider det till andra får vi såklart in nya elever, menar Bengt-Åke.

En ungdom som hoppar över ett hopphinder med sin häst

Jämtkraft är en av ryttarföreningens sponsorer. Sponsringen har resulterat i ett nytt tävlingshinder och en del ekonomiskt stöd. Foto: Elise Gulle. 

Utveckling kräver sponsring

Sponsring är viktigt för ideella verksamheter och Åsbygdens ryttarförening är inget undantag. De samarbetar med några lokala företag och får främst ekonomiskt stöd för att hålla verksamheten igång. Men Bengt-Åke upplever att det kan vara svårt och tidskrävande att få sponsring.

– Sponsring är avgörande för vår verksamhet, men det är svårt att söka och tar mycket av fritiden. Dessutom upplever jag att det kan vara lättare att få sponsring inom fotboll och ishockey vilket är väldigt synd.

Han uppmuntrar också företag att bli bättre på att tillgängliggöra och marknadsföra sin sponsring. Allt för att underlätta för ideella verksamheter som söker stöd.

Hållbart arbete för hästar och människor

Hållbarhet är en viktig fråga inom föreningen och det stora engagemanget ligger i att hästarna och medarbetarna ska vara hållbara.

– Vi ser till att ta väl hand om våra ridskolehästar för att de ska orka gå lektioner varje dag. Våra medarbetare har också ett fysiskt tungt jobb och vi måste se till att ge dem så bra förutsättningar som möjligt, säger Bengt-Åke.

Hästarna genererar även en del gödsel, närmare bestämt upp till 13 kubik i veckan. Gödslet körs till värmeverket i Lugnvik där det blir till el och värme för Östersunds invånare, föreningens avfall är därmed minimalt.

Två hästar i en hage

Föreningen äger redan flera hästar och ponnyer och planerar nu att utöka antalet ridskolehästar. 

Storslagna framtidsplaner

För framtiden finns det storslagna planer. Verksamheten växer så det knakar och till vissa ungdomsgrupper står många i kö. Att öka antalet ridskolehästar står därför på listan, liksom ett till ridhus, en ny utomhusridbana och ett stall för privatägda hästar.

– Vi vill ju bli bäst på det vi gör och gärna vara först med det också. Därför kan inte verksamheten stå stilla, vi måste hela tiden utvecklas, avslutar Bengt-Åke och blickar framåt.

Om Åsbygdens ryttarförening

Åsbygdens ryttarförening är en ideell förening med cirka 1000 medlemmar och 400 ridande varje vecka. Föreningen äger ett 20-tal ridskolehästar och ansvarar för underhåll och skötsel av anläggningen, Ås ridskola driver ridskoleverksamhet för medlemmarna.

Vill du prova på?
Alla från 6 år och uppåt är välkomna till föreningen och ridskolan. Ridskolegrupper bildas utifrån kunskapsnivå och du kan börja rida när som helst så länge det finns plats kvar. Hjälmar och ridvästar finns att låna och all utrustning till hästarna finns på plats.

Läs mer på Åsbygdens ryttarförenings webbplats och kontakta ridskolan om du vill börja rida.

Gräsrotssponsring

Ansök om sponsring

Gräsrötter är något fint. Det är där kraften börjar spira, som växer sig större. Jämtkraft stöttar en mångfald av föreningar och verksamheter med gräsrotssponsring.

Ansök om sponsring