Inspirationsdag för niondeklassare i Krokoms kommun

Jämtkraft bjöd den 14 november alla niondeklassare i Krokoms kommun på en inspirationsdag. Dagen innehöll en föreläsning om framtidens arbetsmarknad och en mässa där eleverna fick träffa medarbetare från olika avdelningar på Jämtkraft.

Publicerad 2017-11-16

jämtkraft besökte skola i krokom

Att gå i nionde klass innebär att gymnasievalet står för dörren. Jämtkraft anordnade en inspirationsdag för att skapa intresse för Jämtkraft som arbetsgivare i stort, men även för teknik- och energiprogrammen på gymnasiet. Detta för att på sikt kunna säkra kompetensförsörjningen för företagetDe niondeklassare som deltog under dagen kom från Nyhedens skola, Ås skola, Änge skola och Cederbergskolan. 

Framtidens arbetsmarknad 

Under dagen fick eleverna lyssna på en föreläsning med Björn Nordén från Energy Competence Center (ECC) i Västerås. Energiföretagen Sverige är sponsor till föreläsningen som ECC genomför för högstadie- och/eller gymnasieelever runt om i landet.  Syftet är att motivera unga att söka sig till energibranschen.  

Föreläsningen var mycket uppskattad både bland elever och lärare. Björn talade om framtidens arbetsmarknad och vad den tekniska utvecklingen innebär, och kommer att innebära, för framtida jobb.  
– Föreläsningen var jättebra, han pratade om viktiga saker på ett roligt sätt, säger Zaynab Alelyawi som går i nian på Nyhedens skola.  
Klasskompisen Emilia Lindgren fortsätter, 
– Det är väldigt bra att få vara med på sådana här dagar. Det ger en inblick i arbetslivet och föreläsningen fick en att tänka på hur viktigt det är med teknik i samhället. 

Zaynab och Emilia går i nian på Nyhedens skola.

Intresse för teknik- och energiprogrammen 

Efter föreläsningen deltog eleverna i en minimässa där de fick ställa frågor till medarbetare från olika avdelningar på Jämtkraft 
 I samband med föreläsningen ville vi passa på att visa ungdomarna bredden av yrken som finns hos JämtkraftVi ville även ge dem chansen att träffa och ställa frågor till några medarbetare som kan berätta mer om vad de jobbar med, berättar Eva Olsson på HR-avdelningen. 

 
Syftet med minimässan var att visa att det finns många olika yrkes- och studievägar att gå för att kunna arbeta i energibranschen. Elias Hägglöf och Joel Jönsson från Änge skola tyckte att inspirationsdagen var intressant och givande.  
– Jag tror att jag ska söka till elprogrammet, berättar Joel. 
– Jag vill gå teknikprogrammet. Jag tycker att sådana här dagar är jättebra då man får lära sig lite mer om vad olika program kan leda till för jobb, säger Elias.