Intensivt arbete efter Hildes framfart

Publicerad 2013-11-17

Drygt 800 av Jämtkrafts kunder är utan ström vid lunchtid på söndagen. Sammanlagt är en styrka på cirka 20 montörer, 10 skogshuggare, ett tiotal entreprenörer ute och arbetar med felavhjälpning.

Dessutom finns 15 personer som arbetar på kontoret med allt från driftcentral till att svara på frågor från kunder. När det var som mest kritiskt i natt var 4000 av Jämtkrafts kunder utan ström under ungefär en halvtimmes tid.

- Nu mitt på söndagen är det 850 kunder som fortfarande är strömlösa och vi arbetar intensivt för att lösa problemen och det tror vi att vi kommer att klara av under dagen, säger Pär-Erik Petrusson avdelningschef elnät vid Jämtkraft.

Överblick från luften
Det är främst kunder i området runt Föllinge och Offerdal som är strömlösa. Jämtkraft har bokat upp två helikopterar som lyfter så fort vädret tillåter.

- Vi är angelägna om att få en överblick från luften, för att se hur många träd som ligger över de isolerade elledningarna. Men just nu är vinden fortfarande för stark så vi får avvakta innan de kan lyfta, säger Pär-Erik Petrusson.

Vädersäkrat
Under åren 2006-2009 har Jämtkraft investerat drygt 1 miljard kronor på att vädersäkra elnätet. Det betyder att en stor del av elledningarna är nedgrävda i marken och de luftledningarna är utbytta till isolerade ledningar för att bättre stå emot stormväder.

- Helt klart har vår vädersäkring varit till fördel. Utan den hade många fler varit strömlösa den här söndagen, säger Pär-Erik Petrusson.

Skadade anläggningar
Jämtkraft uppmanar allmänheten att inte gå i närheten av skadade anläggningar, lågt hängande ledningar eller stormfällda träd intill ledningar. Senaste informationen om strömavbrotten hittar du i vår avbrottskarta Den uppdateras löpande av vår driftspersonal.

- Vi räknar med att det kommer att ta hela veckan innan vi är klara med upprensningen efter stormen. Vi har helikoptrar bokade även i morgon för att kunna få en bra bild över de områden som har drabbats, säger Pär-Erik Petrusson.

För mer information
Kristina Andersson, pressansvarig, 063-57 74 72