Glädje, kamratskap och utveckling på snö i Jämtkraft Barnskidskola

Förutom de vanliga skidmotionärerna är det fullt med barn på Östersunds skidstadion denna torsdagskväll. Det vimlar av glada små skidåkare med rödrosiga kinder och färgglada västar.

Publicerad 2018-02-23

en av grupperna i barnskidskolan

Daniel Fahlander och Erik Hellberg jobbar båda ideellt som ledare i barnskidskolan. De tycker det är viktigt att barn får chansen att pröva på olika aktiviteter. Dessutom tycker båda att längdskidåkning är roligt och vill att fler ska få känna samma glädje! 

– Barnen är indelade i tre olika grupper, lite beroende på ålder och färdighet. Det är lek på skidor, barnen åker skidor och gör övningar utan att de tänker på att de tränar skidåkning. Gemensamt för grupperna är att de börjar med uppvärmningslekar, sedan blir det skidlek i olika former och avslutningsvis får barnen berätta vad de tyckte var roligt och slutligen raketen, berättar Daniel.

Erik Hellberg och Daniel Fahlander, två av många engagerade ledare i Jämtkraft Barnskidskola

Erik Hellberg och Daniel Fahlander, två av många engagerade ledare i Jämtkraft Barnskidskola

”Utan engagerade föräldrar är vi inget”

Barnskidskolan bygger på att man är många som hjälper till. Föräldrar kan bidra på många sätt, till exempel att vara ledare eller hjälpledare. Även att vara på plats och hjälpa till så att alla hänger med, blir uppmärksammade och har kul är viktigt. Man hjälps också åt med praktiska bestyr med utrustning, fika, med mera.

– Utan engagerade föräldrar är vi inget, det vill jag verkligen betona. Men vi har även ungdomsledare från Östersunds Skidlöpareklubb, tjejer och killar i 13–15 års åldern, som är med som ledare och som funkar jättebra med barnen. De hittar på lekar, som Följa John-lekar och barnen tycker att det är jätteskoj. Det har varit ett lyckat grepp, menar Daniel.

– Ja, det där med ungdomsledare är en förändring vi gjorde från i fjol. Det fanns tre delar vi ville utveckla från förra året. Att stärka ledarskapet var en del. Den andra delen var att tillföra ledarskap i annan form och det blev ungdomsledarna. Det har varit jättelyckat tycker vi, så det hoppas vi att vi kan fortsätta att utveckla. Ungdomarna är dessutom jätteduktiga på att leka på skidor, mycket bättre än jag och Daniel är, berättar Erik och fortsätter:

– Den tredje delen var terrängen som vi kände att vi behövde jobba med. Den här platta stadion är inte optimal för barnskidåkning. Men nu har vi i samarbete med kommunen lyckats få till de där kullarna i skidleken där borta och några kullar här på platten för de minsta barnen. Drömmen skulle ju vara en stor skidlek eller olika lekplatser, som skidleken på Frösön. 

Här ser vi en vindrufsig Kerstin

Här ser vi en vindrufsig Kerstin

Ungdomsidrotten behöver sponsring

Sponsring är en viktig del för att driva ideell föreningsverksamhet där ett extra tillskott i kassan gör det möjligt att ha en ännu bättre verksamhet. Utan sponsring skulle ÖSK antingen behöva ha högre avgifter eller kräva mer ideellt arbete av föräldrar.

– Eftersom barnskidskolan kan vara den första kontakten man har med vår förening så vill vi gärna ha låga trösklar för att så många som möjligt ska kunna vara med, säger Daniel.

Det finns många föreningar som har fantastiska verksamheter för barn och ungdomar vilket är positivt överlag eftersom det skapar möjligheter för barn och även vuxna att vara med och delta i många olika sporter. Men det skapar också utmaningar eftersom det är många föreningar som är i behov av extra resurser i form av extern finansiering.

– Vi tycker det är ganska hård konkurrens om sponsorpengarna i länet, så vi är mycket glada för samarbetet med Jämtkraft, säger Erik.

Lisa och Oscar poserar glatt för fotografen

Lisa och Oscar poserar glatt för fotografen

Hur kan barnskidskolan utvecklas?

Både Erik och Daniel tycker att en bra tillgång till ledare, till exempel föräldrar, hjälpledare och ungdomar, som vill ge av sin tid för att fler barn ska kunna upptäcka glädjen i skidåkning och den gemenskap som finns är nyckeln för en fortsatt bra barnskidskola. Därför tycker båda att möjligheten att kunna erbjuda utbildning för ledare är viktigt, eftersom bra utbildade och motiverade ledare är en förutsättning för en lyckad barnskidskola. Båda tror också att barnskidskolan behöver stärka sin koppling till ÖSKs verksamhet.

– Vi behöver visa för barn och föräldrar att det finns goda förutsättningar att åka skidor även efter det att barnskidskolan tar slut och att det är roligt att vara tillsammans med kompisar på läger och träningar för att utvecklas och bli en ännu bättre skidåkare, säger Daniel.

Samling, snart är det dags för raketen som avslutning

Samling, snart är det dags för raketen som avslutning

Därför sponsrar vi Jämtkraft Barnskidskola

Varför har Jämtkraft valt att samarbeta med ÖSK kring en barnskidskola?

– Det går helt i linje med vår tanke med sponsring, vi vill vara med och skapa förutsättningar där arbetet med barn gör stor nytta. För barnen är det viktigt att ha kul i sin idrottsutövning för att få ett intresse som håller i sig hela livet, säger Kai Lundin, sponsoransvarig vid Jämtkraft.

Hur ser planerna ut framåt?

– Vi kommer att starta planeringen direkt efter avslutad säsong för att se vad som går att utveckla till nästa säsong med ännu fler nöjda barn och ledare, där både Jämtkraft och ÖSK ska känna att vi jobbar tillsammans för barnens bästa, berättar Kai.

Röster från några föräldrar och barn

Vad betyder det att ha en barnskidskola?

– Det är fantastiskt! Barnen har en jättebra gemenskap och tycker att det är roligt.

– Jättemycket! Mina barn var med förra året och de ville vara med i år igen.

Vad tror du att det har för betydelse för barn att få lära sig åka skidor med lek som hjälp?

– Jag tror att det har jättestor betydelse. Att få lära sig balans och koordination och barn lär sig ju på en gång, det är inte lätt att lära sig som vuxen. Jag tycker att det är jättekul att så många vill lära sig åka skidor.

En busig tjej

En busig tjej

Vad tycker då barnen är roligast? Så här svarar några:

– Att åka utför!

– Att åka stafett!

– Allt!

– Nedförsbackar!

– Sparka boll med skidorna på!

På frågan om de kommer att fortsätta åka längdskidor ropar alla barnen i kör: JA! 

Om Jämtkraft Barnskidskola

Barnskidskolans målsättning är glädje, kamratskap och utveckling på snö. 100 barn är med i årets barnskidskola på Östersunds skidstadion, ungefär hälften har varit med tidigare och hälften är nya barn. Anders Ingebrand, Magnus Åström, Daniel Fahlander och Erik Hellberg har tillsammans huvudansvaret för skolan.