Jämtkraft bredband – fiber ända hem

Byggandet av ett sammanbindande fibernät till orter i Östersunds kommun närmar sig nu sitt slut. I dag förser nätverket ett femtiotal byar med bredband via fiberoptik ända fram till fastigheten.

Publicerad 2005-11-18

Intresset har varit stort, större än förväntat. Därför har nu Jämtkraft dragit fram bredband till 53 orter istället för 43 som var planerat för 2005. Ytterligare byar kommer att ha möjlighet att ansluta sig 2006. Idag är cirka 1000 fastigheter uppkopplade och omkring 500 väntar på anslutning till Jämtkrafts bredbandsnät. I och med det är den här delen av bredbandssatsningen avslutad.
 
För ett år sedan var Fannbyn den första byn som kopplades upp mot bredbandsnätet och Björn Staverfelt var en av de första att ansluta sig.
 
 – Vi har både vår bostad i Fannbyn och vårt företag i Vålbacken uppkopplade på bredbandsnätet, och vi använder oss dagligen av Internet för att marknadsföra våra produkter, säger Björn Staverfelt. På modemöverföringens tid accepterade man att det tog tid, men man vänjer sig fort och kräver att det ska gå undan. Idag är jag väldigt nöjd med att bredbandet ”kom till byn”.
 
Nu väntar ytterligare bredbandssatsningar inom länet, så väl i Östersund som i Åres och Krokoms kommuner.
 
På måndag finns representanter från Jämtkraft, samt AnnSofie Andersson och Eva Svantesson från Östersunds kommun, företagaren Björn Staverfelt och Per-Eric Jernfält från TietoEnator samlade vid Tegelbruket i Vålbacken. De berättar om hur uppkopplingen mot bredbandsnätet har fungerat, vilken betydelse det har för företagsverksamheten och kommunen, samt om framtida satsningar och vilka möjligheter det finns med ett fiberoptiskt bredbandsnät.
 
För ytterligare information kontakta:

Eva Karlsson, projektledare Jämtkraft, tfn: 063-14 91 78