Jämtkraft Hockeyskola – en framgångssaga

Tanken med hockeyskolan är att väcka intresset för hockey hos barn. Det är lek och glädje som är i fokus.

Publicerad 2017-12-06

hockeyskola sarg

Det är full fart på isen i Östersund Arena denna söndag morgon. Kjella Andersson försöker få barn i gula tröjor att starta först men några med grön tröja på sig slinker så klart iväg. Alla vill åka skridskor, inte stå stilla och vänta vid sargen. Barnen ska omväxlande åka från en långsida till en annan, göra ett hopp ena vägen och lägga sig på magen den andra. Efter en stund lämnar Kjella över till de andra ledarna och vi kan sätta oss ner för att prata om Jämtkraft Hockeyskola.

Det ska vara enkelt

– Det hela startade 2010, vi kände att vi behövde hitta ett sätt att få fler hockeyspelare. Så jag pratade med Jämtkraft för att få hjälp och stöttning med låneutrustning. Vi bestämde då tillsammans att hockeyskolan alltid ska vara gratis, att det ska finnas utrustning att låna och att det inte ska vara någon anmälningsplikt. Alltså göra det så enkelt som möjligt att prova på hockey. Hockey är en fantastiskt rolig sport men samtidigt är inte insteget enkelt om du inte har utrustning. Hela idén är att man får prova hockey på riktigt utan att behöva köpa grejer, berättar Kjella.

 

Från början hade hockeyskolan 15 låneutrustningar och tre ålderskullar på isen samtidigt, från sex år upp till åtta år. Idag finns det 88 låneutrustningar och man har delat upp hockeyskolan i två grupper, de yngsta för sig och 8-åringarna blir ett eget lag.

– Det var bara för att vi skulle få ner antalet barn på isen. Just nu har vi cirka 70 sex- och sjuåringar på isen, fler klarar vi inte av att ta hand om på ett bra sätt, säger Kjella.

En framgångssaga

Hockeyskolan körs på söndagar från oktober till mars och man kan komma och gå som man vill. När isen ligger på bandyplanen erbjuder man hockeyskola även på onsdagskvällar. Den här lösningen kom till när man insåg att många åker till sin fjällstuga över helgen på vintern, då kan man komma på onsdagen istället.

– Det är viktigt att vi har barn som rör på sig och då måste vi på något vis öppna upp idrotten och låta barnen prova många olika idrotter, säger Kjella och fortsätter:

– Hockeyskolan är en framgångssaga för vår förening. Vi har någonstans mellan fyr- och femdubblat antalet barn som provar hockey och ungefär dubblerat antalet som fortsätter spela. 

Ungdomsidrotten behöver sponsring

Under hösten har ÖIK visat att man på allvar vill bidra i samhället och förändra synen på ungdomsidrott genom ungdomsprojektet The Game Changer. ÖIK vill bidra till att utveckla barn och unga för livet genom idrotten och dessutom utmana idrottsföreningar att fundera över sin roll i samhället. Det gör föreningen genom att bland annat tillgängliggöra idrotten, medvetet arbeta med mental träning för att stärka självkänslan hos barnen och grundinställningen ”alla spelar lika”.

– Vi har haft ”alla spelar lika” sedan 2011 och det började med Jämtkraft Hockeyskola. Med ”alla spelar lika” menar vi att alla får vara med och spela match. Är man många i laget så roterar man så att alla spelar lika många matcher. Om vi får fler att prova, då kan vi inte ha en verksamhet där vi toppar på matcher när de är 11 år, menar Kjella.

 

Samtidigt som ÖIK vill underlätta för barn och unga att prova på att spela hockey ser Kjella en fara med att ungdomsidrotten behöver så mycket stöd från näringslivet för att bedriva verksamhet samtidigt som det blir allt svårare att få tag på ideella ledare.

– Det är tufft, det finns många föreningar i stan och alla behöver pengar. Vi hade aldrig haft 88 låneutrustningar utan Jämtkraft. Från och med i år har vi även 40 par skridskor och hjälmar så att nyanlända barn också kan få prova, berättar Kjella.

– Vi vill uppmuntra barn och ungdomars idrottsutövande och genom det här samarbetet har vi skapat bra förutsättningar att prova på ishockey, säger Kai Lundin, sponsoransvarig vid Jämtkraft. 

Om Kjell-Åke ”Kjella” Andersson

Kjella Andersson är hockeyspelare från början. Började spela i ÖIK, åkte sedan söderut och spelade men flyttade hem när han var 30 och fortsatte spela i ÖIK. Efter hockeykarriären började Kjell arbeta som säljare åt föreningen, var klubbchef i nästan 10 år men nu 15 år senare är han A-lagstränare och säljare.