Jämtkraft satsar på innovativa energilösningar

Jämtkraft går tillsammans med fyra andra regionala energibolag och InnoEnergy in i utvecklingsarbetet med Power2U, en satsning på innovativa lösningar för lokala energisystem. I och med satsningen vill Jämtkraft stärka sin position inom hållbara och innovativa energilösningar.

Publicerad 2018-06-19

erik brandsma

– Våra kunder har stora förväntningar på både hållbarhet och bekvämlighet. Vi ser ett stort intresse för att själv vara med och producera, lagra, dela och givetvis optimera sin energianvändning. Vi jobbar på olika sätt för att tillgodose dessa behov och genom partnerskapet i Power2U kan vi erbjuda fastighetsbranschen en modern tjänst för en mer hållbar energianvändning, säger Erik Brandsma, vd Jämtkraft.

De lösningar som Power2U har utvecklat kommer att hjälpa fastighetsbolagen att styra när på dygnet de använder energi. Det handlar om att koppla ihop traditionell el- och värme i fastigheten med nya komponenter så som solceller, elbilar och externa batterier för att hitta den mest effektiva energianvändningen. Processen bygger på optimeringsalgoritmer med maskininlärning.

Jämtkraft gör satsningen tillsammans med Öresundskraft, Tekniska Verken, Umeå Energi och Jönköping Energi.

– Vi är fem regionala energibolag som står inför likande framtidsutmaningar och som bestämt oss för att samverka för att kunna möta kundernas behov med relevanta och attraktiva tjänster. Power2U samarbetet är ett steg i den riktningen, säger Erik Brandsma.

Utöver de fem regionala energibolagen ingår fortsatt initiativtagaren InnoEnergy i samarbetet. InnoEnergy är ett europeiskt samverkansföretag som utvecklar entreprenörer och etablerade företag, som vill introducera innovativa lösningar inom hållbar energi.

– För oss är det mycket värdefullt att fem regionala energibolag kommer in som samarbetspartners, säger Kenneth Johansson, vd på InnoEnergy Scandinavia. Energimarknaden är på väg att förändras i grunden. Slutkunder förser sig med egen elproduktion och vi räknar med en snabb tillväxt av lokal lagringskapacitet i form av elbilar och stationära batterier. Vår gemensamma nya modell är en viktig pusselbit i det nya energilandskapet.

 

För pressinformation: 
Kristina Andersson, pressansvarig Jämtkraft, 063 – 57 74 72
kristina.andersson@jamtkraft.se