Klass 1-varning för snöfall i Jämtlands län

För Jämtlands län utom fjällen, har SMHI utfärdat en klass 1-varning. Orsaken är det kraftiga snöfall som väntas komma under de närmaste dagarna.

Publicerad 2021-01-20

två personer i gula arbetskläder arbetar med en luftburen elledning under ett kraftigt snöfall.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftigt snöfall i området runt Storsjön och norrut från onsdag kväll till natt mot fredag. Enligt SMHI:s prognos kan det falla 20 till 30 centimeter snö, men lokalt kan det komma mer.

Risk för strömavbrott

I kombination med förra veckans snöfall finns stora mängder snö kvar på många ställen. Det kan medföra dålig framkomlighet på vägar samt strömavbrott.

På Jämtkraft har vi beredskap för att så snabbt som möjligt kunna åtgärda eventuella strömavbrott som kan uppstå till följd av snöfallet. Du kan hålla dig uppdaterad kring läget via avbrottskartan.

Sedan förra veckan är vi redan i full gång med att besikta elnätet med hjälp av helikopter för att se eventuella skador på ledningarna. Vi har även personal som är ute och arbetar med att rensa elledningar från tung snö och fallna träd. I upprensningsarbetet kan det behöva användas sprängmedel så skarpa detonationer kan höras.

Kontakta Jämtkraft vid skador på elledningar

Om du ser ett träd som ligger över en elledning eller upptäcker andra skador på någon elledning är vi tacksamma om du ringer in och anmäler det på 063-14 92 00, så att vi kan åtgärda det omgående. Vår felanmälan är öppen dygnet runt.

Obs! Gå aldrig nära lågt hängande ledningar eller träd som ligger mot dessa.

Tips vid storm

Vi har samlat tips på vad du kan tänka på före, under och efter storm. Läs tipsen här.

Följ SMHI:s väderrapportering här. Håll koll på Länsstyrelsen vid eventuella störningar i samhällsfunktioner.

Definition för Varning klass 1 snöfall

Snöfall där det väntas 5 mm eller mer (i smält form) inom 6 timmar. Tidigt eller sent på säsongen kan varning utfärdas även vid mindre snömängder. Risk för halka på vägar. Om prognosen ändras till kraftigare snöfall med mer än 20 mm inom 12 timmar, alternativt 12 mm inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 m/s), uppdateras varningen till en högre varningsklass.