Klimatsmarta val för ett skönare liv

Vi ställs inför många val som konsumenter, allt från vilken mjölk vi ska köpa till vilken uppvärmningsform vi ska välja till vårt hus. Vad ska man gå efter? För Henrika Lavonius Wike är riktningen självklar. Miljöfrågan vägleder henne i stort och smått.

Publicerad 2017-09-01

henrika lavonius wike lever klimatsmart

Henrika Lavonius Wikes hjärta klappar för miljö och hållbarhet. 

Henrika Lavonius Wike är ingen månskensbonde eller naturromantiker. Men hon funderar på att skaffa höns i villaområdet där hon bor på Frösön. Som friluftsintresserad och skribent i friluftsbranschen är hon nära naturen. Hon är en av många som gör vad de kan för att leva mer hållbart.

Vi möts på Ecocaféet i Östersund bland fröpåsar, teer och rättvisemärkt choklad. Henrika berättar att familjen nyss gått över till att äta vegetariskt.

– Vår nioåriga dotter ville bli vegetarian och det kändes självklart att stötta henne. När storasyster följde efter blev det enklast att laga helt vegetariskt. Det är bara ibland vi har något med kött eller fisk till oss vuxna, säger Henrika.

Mindre kött är ett av de val Henrika gör för en hållbar livsstil.

– Jag tror att vi kan påverka som individer. Det gäller bara att hitta en nivå som är praktisk för en själv, säger hon.

Friluftsintresset väcker ett miljöengagemang

Henrika flyttade från Stockholm till Åre 2002 när hon träffade sin man där.  Skidåkningen lockade också och nu delar hon intresset med sin man och de två döttrarna. Årelivet med koppling till vinter och natur har bidragit till Henrikas miljöengagemang.

– Det går inte att blunda för att vintrarna blivit sämre, så isigt och varierande det har varit de senaste åren. Det har varit en väckarklocka för mig, säger Henrika.

För Henrika var det svårt att bara stå och se på. Men det var inte heller enkelt att se vad hon kunde göra. Hon berättar om bilar på tomgång på Åre torg eller utanför dagis. Det var något som fick henne att börja agera.

– Jag var så arg. Det hände att jag gick fram och knackade på bilrutan. Vill ni paja våra barns framtid, tänkte jag. Jag visste inte vad jag skulle göra. En kampanj? Men jag hade inte kraften att göra något då, fortsätter hon.

Henrikas 5 tips för ett miljösmartare liv

  • Gör de miljöval som passar dig och ger en fungerande vardag. Att göra något litet är bättre än att inte göra något. Och ge dig själv cred för det du gör!
  • Ta cykeln om du kan och buss när det fungerar. Om du tar bilen: kör åtminstone inte på tomgång.
  • Laga mer vegetariskt och om du gillar kött: välj kött från djur som inte föds upp med antibiotika (betyder ofta svenskt kött).
  • Köp saker som håller, som du behöver, och som du är glad över länge. Saker som går sönder eller som man tröttnar på är värdelöst både för plånbok och miljö.
  • Om du tvekar över att köpa ekologiskt, kolla in Naturskyddsföreningens tips på fem viktiga varor att byta till eko, och börja där. För det GÖR skillnad, inte minst för dem som odlar.

Kunskap ger klimatsmarta val

Idag lever Henrika på ett så hållbart sätt hon kan. För några år sedan flyttade familjen till Östersund, bland annat för att tågförbindelserna dit är bättre. På område efter område har hon gjort medvetna val som successivt har blivit en del av hennes vardag.

Ett av kraven Henrika och hennes man ställde när de flyttade till hus var att det skulle vara välisolerat och energieffektivt. De har fjärrvärme som uppvärmning, en värmeform där många människor delar en och samma värmekälla från bioenergi. Elen de använder kommer från förnybara energikällor.

– För många är kopplingen inte solklar. Det är lätt att tänka “Det spelar ingen roll vad jag gör”, funderar Henrika.

Henrikas arbete i friluftsbranschen, för företag som jobbar aktivt med miljöfrågor, bidrar till att hon blir mer medveten. Hon har tillgång till information och kunskap.

– Visst är det lätt att fastna i en känsla av otillräcklighet. Men när jag lärt mig om en miljöfråga kan jag välja att göra något. När jag fått veta att det är mikroplaster i min hudcrème eller flourcarboner i skaljackan, då kan jag välja andra alternativ.

Små förändringar gör stor skillnad

För Henrika handlar det om många små val. Vissa månader blir den sammanlagda summan av miljövalen riktigt bra, andra månader blir summan mindre, resonerar hon.

– Jag tror att man måste göra praktiska val i sitt liv, så att vardagen fungerar. För mig är det en glädje att cykla till jobbet, till exempel. Jag är hellre ute än att sitta i bilen, det känns bra för mig.

Familjen Wike har valt bort utlandsresor med flyg för semestrar i Norden, något som de trivs bra med. Bilen använder familjen så lite som möjligt. De använder den för att skjutsa barnen till aktiviteter eller för att storhandla, till exempel.

– Vi försöker vara så miljösmarta vi kan. Vissa val blir inte optimala. Men den totala summan av mina val blir lite bättre än om jag inte hade gjort något alls. 

Delar resurser för ett grönare husliv

Familjen njuter av huslivet, närmare till naturen.

– Vi och våra vänner lånar verktyg och prylar av varandra. Alla behöver inte ha egna redskap. Jag skulle gärna delta i något mer uppstyrt tillsammansägande, som en gemensam redskapsbod eller verktygspool.

Vi fortsätter att prata om spännande initiativ inom delningsekonomi som växer fram. Hyreslandslaget med maskinuthyrning , bilpooler, appar med delning av prylar…

– Vi brukar skoja om att ha lånegetter på ängen intill, säger Henrika och skrattar.

Om Henrika

Namn: Henrika Lavonius Wike
Yrke: Copywriter och kommunikationsrådgivare
Familj: Man och barn, 9 och 12 år gamla
Bor: Villa på Frösön, Östersund
El: 100 procent från förnybara energikällor
Värme: Hållbar fjärrvärme