Koll på värmen och mindre energianvändning

Högt upp i Åre, på Totthummelns brant, bor Niclas Sjögren Berg i en villa. Han installerade Ngenic Tune via projektet Thermo S-Are i juni 2018.

Publicerad 2019-06-12

niclas

Varför ville du testa Ngenic Tune?

– Jag ville se om jag kunde få en jämnare och billigare värme. Det var enkelt att hoppa på, så jag bestämde mig direkt när erbjudandet kom. Jag är också intresserad av siffror och statistik, det bidrog såklart. Och så vill jag dra mitt strå till stacken för klimatet och använda mindre energi. I mitt arbete på SkiStar jobbar vi hela tiden med projekt för att sänka vår energianvändning – hela vår verksamhet bygger på att vi har snö. Det påverkar mig som privatperson också.

Vad är din upplevelse så här långt?

– Jag tycker att det här är jätteintressant ur två perspektiv – Ngenic gör att jag kan se till att värmen i huset är lagom. När vi åker hemifrån kan jag ställa in en lägre temperatur och ändå se till att det är varmt när vi kommer tillbaka. Jag tycker också att den här värmestyrningen är smart och bra för miljön, den gör att vi använder mindre energi.

– I år har vi haft flera varma perioder, vilket vi inte hade förra året, därför är det inte tydligt hur mycket värmestyrningen inverkar. Men jag har upplevelsen att det är en markant skillnad. Vi har lägre fakturor i år, det går åt mindre fjärrvärme. Dessutom har värmen blivit jämnare.

Hur fungerade installationen?

– Jag har installerat allt själv, när alla delar var på plats var det superenkelt. Först var det lite svårt att skilja på innegivare och utegivare. Men jag tog bara en bild och fick hjälp av Ngenic.