Konstkraft på Jamtli

Jämtkraft är medfinansiär till Nationalmuseum Jamtli, den första permanenta filialen till Nationalmuseum i Stockholm, som invigs söndag 17 juni. Den första utställningen ur Nationalmuseums samlingar på plats – ”Sex sekler av samtid” – bjuder på internationellt erkända konstnärer som Rembrandt, Alexander Roslin, Ulrica Fredrika Pasch, Rubens, Jenny Nyström och Carl Larsson.

Publicerad 2018-06-15

jamtli nationalmuseum

Sofia Pettersson, konstpedagog på Nationalmuseum Jamtli, har jobbat med utställningen inför invigningen. Här står hon vid ingången till konstateljén. 

Vad är unikt med kombinationen Jamtli och Nationalmuseum Jamtli?

– Det är mycket som är unikt. För det första finns det inget annat museum i Sverige som har en del eller en filial förlagd på ett annat museum. I Sverige har vi en annan filial, det är Moderna Museet som har filial i Malmö. Och det var väl i den vevan de startade som tanken på att ha en filial i Östersund med Nationalmuseum föddes. Sedan har det gått många år och nu är det äntligen verklighet. Men att förlägga ett museum på ett redan befintligt museum är helt unikt i Sverige och vad jag vet även i världen, berättar Sofia.

Hur kan en kombination av Rembrandt och er pedagogiska verksamhet se ut?

– Rembrandt är en av de konstnärer som är representerade på den första utställningen bland många, många andra. Att kombinera Nationalmuseums väldigt högklassiga och kvalitativa konstsamling med Jamtlis pedagogik är ju det som är kärnpunkten här och det är det vi ska försöka utveckla. När man tänker på Jamtli så tänker man på lek och lärande. Man tänker också på aktörer och rollspel. Och det ska vi kombinera såklart. Under sommaren när Historieland är igång då kommer vi att ha en del aktörer som går in här och spelar i den tid de är. Om det så är 1895 eller om det är 1970 så kommer de in och förhåller sig till en del av verken. På så sätt kan de lyfta sig ett steg till, att prata om något som de kanske inte hade kunnat göra i sin miljö ute på Historieland. På så vis så kombinerar vi men vi lyfter också varandra, vi lyfter Historieland med konsten och vi lyfter konsten med Historieland.

Se filmen och hör Sofia Pettersson berätta vad det betyder för Östersund och Jämtland/Härjedalen att vi har fått en filial till Nationalmuseum i Stockholm på Jamtli.

Har du någon favorit bland konstnärerna i den första utställningen ”Sex sekler av samtid”?

– Det är som att man skulle välja bland sina barn, vem man har som favorit. Men visst finns det vissa där det pirrar till lite extra. Jag har jobbat med utställningen ganska länge och sett många på bild bara, så det var ju fantastiskt att få se dem live för första gången när de kom hit och hängdes upp. Och när jag såg Jenny Nyströms ”Konvalescenten” från 1884 då fälldes nästan en tår för det var så vackert, så stort och mäktigt. Jenny Nyström är en konstnär som är känd för sina tomtar men hon är så mycket mer. Det finns en sådan nerv och närvaro i hennes konst tycker jag, så just nu är den favorit. Men det ändrar sig hela tiden när man går runt och tittar. 

Vilken betydelse har samarbetet med Jämtkraft och övriga näringslivet för museet?

– Samarbetet med Jämtkraft och de övriga medfinansiärerna har varit avgörande, annars hade vi inte kunnat stå i den här lokalen idag. Det hade inte blivit något Nationalmuseum Jamtli om inte Jämtkraft och de andra hade varit med och bidragit. Sedan är det kul att näringslivet i Östersund är med och satsar på stora och viktiga saker. Vi hoppas ju att det här står i väldigt många år framöver, att det blir en viktig insats för lång tid framöver. Det känns skönt att ha näringslivet med sig, att de tror på den här idén samt att de tycker att kultur och konst är viktigt.

– Jag vill passa på att säga att alla ska känna sig varmt välkomna till huset och till Nationalmuseum Jamtli för att ta del av konsten. Jag hoppas att man kommer att få en mäktig upplevelse när man är här. Det är inte varje dag man i Östersund kan uppleva originalkonst från 1500-talet fram till idag. Man ska känna att det är någonting för alla, det ska inte vara någon tvekan att alla är välkomna. Vi vill ha låga trösklar, du kan ta till dig informationen på det viset du vill, om du så vill läsa eller ta del av en visning eller skapa i konstateljén – här finns något för alla, så tveka inte att komma hit!

 

Nationalmuseum Jamtli finansieras genom EU:s Regionala strukturfonder, Östersunds kommun, Region Jämtland Härjedalen och ett brett samarbete med näringslivet. Jämtkraft är ett av ett 15-tal företag och organisationer som stöttar satsningen. Här berättar Kristina Andersson, kommunikationschef på Jämtkraft, hur det kommer sig att Jämtkraft är samarbetspartner till Nationalmuseum Jamtli och vad syftet med Jämtkrafts sponsring är.