Kropp- & snoppnovember – Jämtkraft stöttar Jämtgubben

Ja men jösses vilken löjlig rubrik kanske du tänker. Löjlig eller inte, budskapet till alla 50+ män är desto allvarligare – gå och kolla din prostata! Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Lokala patientföreningen Jämtgubben jobbar för att sprida kunskap och vara till stöd för drabbade. Jämtkraft stöttar det arbetet.

Publicerad 2019-11-01

mustaschkampen

November eller ”Movember” är den månaden på året då fler män än vanligt odlar mustasch för att göra världen och Sverige uppmärksam på prostata- och testikelcancer.

50 kronor per bytt faktura

Jämtkraft väljer att stötta kampanjen lokalt. För varje kund som väljer att byta från pappersfaktura till e-faktura skänker bolaget 50 kronor till Jämtgubben. En vinst för både miljön och föreningen.

– Pengarna vi får in går till vidareutbildning av personalen på urologen vid Östersunds sjukhus. Behandlingsmetoderna går ständigt framåt men tyvärr finns inte resurser i tillräcklig omfattning för vidareutbildning av vårdpersonal som jobbar inom detta område. Fortbildning är jätteviktig för att sjukhuset inte ska tappa kompetens. Personalen är så oerhörd viktig för de drabbade, säger Sture Gissler, vice ordförande i lokala patientföreningen Jämtgubben.

Jämtgubben är med sina 1 100 medlemmar den största av landets 26 patientföreningar inom prostata- och testikelcancer. Även om de flesta medlemmar av naturliga skäl är män så är föreningen öppen även för kvinnor, i dagsläget är ett 50-tal av medlemmarna kvinnor. Oftast är det kvinnor vars män har drabbats av prostatacancer.

Sture Gissler, vice ordförande i Jämtgubben.

Biverkningar & tabu

Som vid alla allvarliga och potentiellt dödliga sjukdomar riskerar livskvaliteten att påverkas på ett genomgripande sätt.

– Vid prostatacancer kanske relationen till sin närmaste sätts lite extra på prov. Biverkningar i form av påverkat sexliv, impotens och inkontinens är vanliga biverkningar. Tyvärr skulle jag säga att vi män normalt inte pratar om sådana här saker. Det är på väg att ändras men det finns fortfarande mycket tabun kring detta. Vi vill hjälpa till att öka kunskapen, lyfta tabun och vara till stöttning för drabbade och deras familjer, säger Sture Gissler.

Sveriges vanligaste cancerform

Det finns ingen allmän testning av prostatacancer på samma sätt som för bröstcancer men under nästa år planerar Region Jämtland Härjedalen ett försöksprojekt med så kallad organiserad prostatatestning. Skillnaden är att vid allmän screening kallas alla män i en viss ålder till provtagning. Organiserad prostatatestning innebär att alla män i en viss ålder får samma information om möjligheterna till provtagning och vilka för- och nackdelar det innebär att låta sig testas och vart man ska vända sig. Sture Gissler tycker att män äldre än 50 år ska ta tillvara på möjligheten till provtagning.

– Vi vill uppmuntra männen att agera proaktivt. Ett vanligt blodprov och undersökning visar om prostatan är drabbad av cancer. Det är en mycket svår sjukdom att upptäcka utan provtagning. Att man går upp och kissar på natten är inte ett tecken, det gör var och varannan karl efter 50-års ålder. Ju tidigare cancer upptäcks desto större möjligheter att bota sjukdomen, säger Sture Gissler.

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform med 10 000 drabbade varje år. Varje år avlider cirka 2 400 män av prostatacancer, 1 800 av dem på grund av att sjukdomen upptäckts försent. Det är inte känt vad som kan orsaka prostatacancer, förutom ärftlighet. Sture Gissler drabbades själv av sjukdomen för elva år sedan, 2008.

–  Min första tanke var bara ”ta bort skiten” utan att jag visste någonting alls om sjukdomen. Med Jämtgubbens hjälp har jag fått ökad kunskap om både prostatacancer, vad som händer under sjukdomsförloppet, efteråt och hur man kan agera själv. Jag fick mycket hjälp av medlemmar i föreningen när jag var sjuk. Kan jag vara till hjälp för någon annan drabbad och dennes familj är jag gärna det. 

Informationskampanj i november

Under november månad håller Jämtgubben informationsträffar på olika håll i länet, till exempel på större matvarukedjor. Sedan ett par år tillbaka jobbar föreningen extra aktivt mot företag som har många manliga medarbetare. De försöker komma ut och berätta om såväl sjukdomen som föreningens arbete.

– Vi, ett gäng äldre herrar, kanske inte är några partyhöjare man bjuder in till firmafesten för en föreläsning. Men vårt budskap är desto viktigare och riktar sig till de som är yngre än vad vi är – ta er själva på allvar, testa er i tid! säger Sture Gissler.

Här kan du läsa mer om Jämtgubbens verksamhet.