Kyrkberget Vindkraftsanläggning tas i drift

Publicerad 2011-03-16

Nu överlämnar Nordisk Vindkraft AB Kyrkberget Vindkraftsanläggning i Dalarna till Jämtkraft. Efter en effektiv byggperiod, några veckor före planerad överlämning, har nu Kyrkbergets Vindkraftsanläggning i sin helhet överlämnats till Jämtkraft, för att leverera el till Jämtkrafts kunder under minst 25 år.

Tio stycken vindkraftverk från Siemens 2,3 MW har byggts på Kyrkbergets höjder i Venjan väster om Mora. Här är vindförutsättningarna mycket goda.

- Vindkraften på Kyrkberget är en del i Jämtkrafts offensiva satsning på förnybar elproduktion och en del av vårt långsiktiga miljötänkande. Det känns jättespännande att nu ta formellt ta över parken, säger Tommy Borgh, Affärsområdeschef för Elproduktion på Jämtkraft.

 - Byggnationen av vindkraftsanläggningen har överträffat alla förväntningar, ett effektivt lagarbete har möjliggjort överlämnandet några veckor före planerat. Detta visar på Nordisk Vindkrafts pålitlighet och styrka i att leverera nyckelfärdiga projekt till den svenska marknaden, säger Arne Lorenzen, VD Nordisk Vindkraft.

”Vindkraftsmodellen SWT-2.3-101 är Siemens bästsäljare och passar ypperligt för platser med låga till medelhöga vindhastigheter. Våra kunder vet att de får både hög kvalitet och tillförlitlighet. För oss är det roligt att kunna bidra till förnybar energi för Jämtkrafts kunder”, säger Hans Carlsson, chef för förnybar energi på Siemens i Sverige.

Kyrkbergets vindkraftpark kommer att ge omkring 73 gigawattimmar el per år, vilket motsvarar el till omkring 14 000 hushåll. Jämtkraft räknar med att det kommer att behövas 2-3 helårsanställda för drift och underhåll av vindkraftparken.

Studiebesök i vindkraftparken kommer att anordnas under sommaren 2011, och officiell invigning är planerad till maj.

Om Jämtkraft
Jämtkraft är ett företag inom energibranschen. Vi säljer el till privat- och företagskunder över hela landet. Vår egen elproduktion består av förnybar energi som vattenkraft, vindkraft och bioenergi. Vi jobbar intensivt med att bygga ut vår förnybara produktion med målsättningen ytterligare 1 TWh fram till år 2020. Merparten beräknas komma från vindkraft. Våra övriga verksamhetsområden är elnät, telecom och värme. www.jamtkraft.se

Om Nordisk Vindkraft AB

Nordisk vindkraft är en ledande vindkraftutvecklare i Norden, kända för vår kunskap, kvalitet och goda lokala relationer. Nordisk Vindkraft anser att vindkraft har stor potential och att vinden är en av de viktigaste källorna för att framställa el i framtiden. Nordisk Vindkraft utgör en del av RES-gruppen, en av världens ledande aktörer inom förnyelsebar energi. För mer information, besök vår hemsida: www.nordiskvindkraft.se

Om Siemens

Siemens utvecklar innovativa och högteknologiska lösningar inom områdena industri, energi, hälso- och sjukvård. Vi har världens största miljöportfölj med produkter, lösningar och tjänster som bidrar till att skapa en hållbar framtid. En tredjedel av vår omsättning kommer från miljöportföljen. Siemens har funnits i Sverige sedan 1893 och vi är idag cirka 4 900 medarbetare. Förra affärsåret omsatte vi ungefär 21 miljarder kronor.
Läs mer på www.siemens.se

För mer information kontakta:

Jämtkraft Melcher Falkenberg, Vindkraftsansvarig 073-275 52 88

Nordisk Vindkraft Anna Jivén, Kommunikationschef 076-126 01 15