Längdskidåkning lockar många till ÖSK

Jämtkraft och Östersunds skidlöpareklubb, ÖSK, anordnar tillsammans teknikträning för de som vill utvecklas som skidåkare. En härlig blandning av åldrar och ambitionsnivå, klassiskt och skate, samlades på Östersunds skidstadion för att slipa på tekniken tillsammans med ledare från ÖSK.

Publicerad 2018-01-18

teknikträning deltagare

Jämtkraft och ÖSK bjöd in till två kostnadsfria teknikträningar för de som vill bli bättre på längdskidåkning. Jonatan Thoresson har varit aktiv i ÖSK i många år och tävlade på elitnivå fram till för ett par år sedan. Idag är han aktiv som ledare i klubben och var en av de som ledde teknikträningen denna onsdag i januari.

– Vi ser att intresset för motionsåkning är jättestort här i Östersund, det är så fina förutsättningar för bra åkning. Det är många som åkt längdskidor i flera år som vill lära sig mer teknik, så det är jätteroligt, berättar Jonatan.

Jonatan berättar att vädret påverkar trenden för om det är klassisk åkning eller skate som är mest populärt.

– När det är så bra snö och fina spår som i år är de flesta intresserade av klassisk åkning. När det är mer konstsnö och sämre före kommer fler med skateskidor. Sämre vintrar har gjort att fler åker skate.

ÖSK är en ideell förening med engagerade medlemmar som driver klubben framåt. Med hjälp av sponsorer kan föreningen arrangera tävlingar och erbjuda träningsmöjligheter för olika åldrar.

– Vi har samarbetat med ÖSK under flera år där både barnskidskolan, teknikträningen och Östersund Ski Festival ingår i vårt samarbete. Vi tycker att det är viktigt att stötta föreningar som arbetar med aktiviteter för barn och ungdomar och främjar utvecklingen i regionen, säger Kai Lundin, sponsringsansvarig på Jämtkraft.

Ingrid och Marie Stadigh

Systrarna Ingrid och Marie Stadigh.

”Det är aldrig för sent att lära sig något nytt”

Systrarna Ingrid och Marie Stadigh har åkt skidor sedan de var små och deltog i teknikträningen för att bli bättre och för att passa på att få åka skidor i stan och röra på hela kroppen. Det var ett givande pass tycker båda två.

– Man har alltid haft sin egen teknik, men det är aldrig för sent att lära sig något nytt! Jag har lärt mig att staka och hur jag ska sätta ner stavarna närmare kroppen. Och att hitta igen magmusklerna när jag åker, berättar Marie.

– Vi fick även lära oss hur långa stavarna ska vara. Har man för korta stavar så går det inte att åka med bra teknik. Det har varit en jätterolig kväll med bra före och härligt väder, säger Ingrid.

Sofie Leijonberg har aldrig gått någon teknikkurs tidigare, men har åkt en hel del längdskidor de senaste åren.

– Jag har tidigare bara åkt och inte vetat om jag gjort rätt eller fel, så det här var ett jättebra tillfälle att få lite tips på hur man ska åka. Jag tycker att ledarna beskrev väldigt bra hur man ska staka till exempel, säger hon.

Sofie deltar i flera motionslopp i vinter och ska bland annat ställa upp i Östersund Ski Festival och Vasaloppet.

Östersund Ski Festival går av stapeln 27-28 januari. Du som tänkt åka Vasaloppet har möjlighet att bli seedad efter deltagande, du kan anmäla dig här