Matavfall lyfter flyget – var med ni också!

Jämtkraft tillsammans med Swedavia tar nu ett initiativ för att minska koldioxidutsläppen från flyget.

Publicerad 2019-02-20

Att flyga till Åre-Östersund flygplats är en viktig förutsättning för regional utveckling och näringslivet i Jämtland. I nuläget bidrar flyget väsentligt till klimatförändring. Alternativa bränslen så kallad biojet produceras i allt för liten volym och är dyrt. Flygbolagen har än så länge inte tagit steget att upphandla biojet med argumenten ökade kostnader och minskad konkurrenskraft. Efterfrågan för biojet måste öka för att stimulera marknaden och producera större volymer till ett lägre pris. 

Jämtkraft vill gärna främja utvecklingen och i samarbete med Swedavia profilera Åre-Östersunds flygplats till en destination som går före och där man tankar förnybart. Under 2019 har vi Jämtkraft fått löfte om att få köpa 100 ton biojet från Air BP, som vi vill dela med fler intressenter från näringsliv och offentlig sektor i Jämtland.  

Vi har beräknat att vi själva kommer att behöva 20 ton för våra flygresor till och från Stockholm under 2019. Vårt syfte nu är att skapa efterfrågan och därmed ökad produktion och lägre priser framöver. Nu bjuder vi in ert företag eller organisation att vara med att ta ett gemensamt ansvar. Det ska också gå bra att dela upp sina inköp över året.  

Här kan ni läsa mer om produktionen av den biojet vi köper: www.neste.com.

Vill ni vara med?

Vill ert företag eller organisation vara med? Eller har ni fler frågor? Ring till Karin Bodén 073–460 52 77 eller mejla karin.boden@jamtkraft.se.

Hoppas att vi hörs!