Naturupplevelser och spänning för deltagarna i seglarskolan

Gräsrötter är något fint. Det är där kraften börjar spira och växer sig starkare. Jämtkraft stöttar en mångfald av föreningar och verksamheter med gräsrotssponsring. Här kan du läsa om Storsjöns seglarsällskaps seglarskola.

Publicerad 2017-06-30

barn seglar

Storsjöns segelsällskap (STOSS) håller till i Östersunds båthamn och har tränings- och tävlingsverksamhet för barn, ungdomar och vuxna. I föreningen seglas jolle, feva och kölbåt. Under tre veckor i sommar arrangerar STOSS seglarskola för barn i åldrarna 8-15 år. 
 
Målet med seglarskolan är att aktivera barn på sommarlovet, få vara ute i naturen, träffa nya kompisar och förhoppningsvis väcka intresse för sporten segling. STOSS erbjuder både nybörjar- och fortsättningsgrupper.  

"Man blir modig av att segla" 

Olle, 10 år, är en av deltagarna i sommarens seglarskola. Han berättar att det är roligt och spännande att få vara ute och segla tillsammans med nya och gamla kompisar.  
– Jag gillar att det går snabbt i båten. Det är spännande när det lutar lite, man får bättre självförtroende och blir modig då, säger Olle.  

15-åriga Tuva Sandqvist är en av ledarna i årets seglarskola, hon har själv tävlat och tränat segling i flera år. Tuva började sin seglarkarriär i sommarskolan och är idag både aktiv utövare och ledare i föreningen.  
 Att vara ledare för seglarskolan är världens bästa sommarjobb, det är så roligt att lära känna barnen och att få vara ute i naturen tillsammans. Det är en väldigt fin gemenskap, berättar Tuva. 
 
På frågan varför man ska vara med i seglarskolan svarar Tuva att det är en härlig upplevelse och att de flesta som satt sig i en segelbåt någon gång vill göra det igen.  
– Du är så nära vattnet och naturen, det är underbart. Och du får lära känna nya kompisar och röra på dig under sommarlovet.  

Tidigare STOSS-medlem tävlar i OS 

Storsjöns seglarsällskap har fostrat framgångsrika seglare. Flera har tagit VM-medaljer och Hackås-bördiga Rebecka Netzler ska tävla i OS i Tokyo 2020.  

– Det är jätteroligt att det gått så bra för flera av våra tidigare medlemmar, det ökar intresset för sporten och ger oss yngre medlemmar förebilder att se upp till, säger Tuva.  

Platser kvar till vecka 32 

Om du vill vara med i seglarskolan i sommar så finns det platser kvar till vecka 32. Mer information om skolan och anmälan hittar du här på STOSS hemsida.