Nu inleds arbetet med felavhjälpning

Publicerad 2013-12-12

När den värsta stormen har dragit förbi har Jämtkraft cirka 7200 strömlösa kunder. Men det är förtidigt att säga om siffran kommer att stanna där.

- Det känns ättebra att få sätta igång med felavhjälningsarbetet nu. Vi får tyvärr konstatera att stormen har ställt till med omfattande skador. Främst handlar det om nedfallna ledningar och träd som ligger över ledningar och det kan bli fler som blir strömlösa, säger Pär-Erik Petrusson vid Jämtkraft Elnät.

Många kunder har ringt in till Jämtkraft under kvällen för att berätta om skador och strömavbrott.

-  Vi måste ha Sveriges bästa kunder. De är så hjälpsamma och förstående när de ringer in till oss för att berätta att de är strömlösa, berättar Angelica Rydell som arbetar vid kontaktcenter på Jämtkraft.

Samtalen från kunderna är viktiga eftersom de ger en bild över skadeläget vilket underlättar i planeringen av åtgärdsarbetet.

De prognoser som ställdes inför stormen har till stor del fallit ut.

-  Ivar har tagit ungefär samma bana som stormen Dagmar julen 2011, men den här gången har fler elkunder drabbats, säger Pär-Erik Petrusson.

Redan vid elva tiden på torsdagkvällen började Jämtkrafts montörer att åka ut i de västra delarna av länet för att felsöka. De börja med att ringa in de problemområden som finns och tidigt i morgon bitti startar själva åtgärdsarbetet.

- Vi kommer att göra allt vi kan för att så många som möjligt ska få strömmen tillbaka men vi måste nog vara beredda på att det kommer att dra ut över helgen innan alla våra kunder fått strömmen tillbaka, säger Pär-Erik Petrusson.

En styrka på sammanlagt 70 personer står redo för att arbeta med uppröjning och felavhjälpning efter stormen. Jämtkraft har också bokat upp 13 skogsmaskiner och två helikoptrar för morgondagen.

-När vi arbetar med uppröjningen kommer vi att spränga bort en del av de träd som ligger över ledningarna och det kommer säkert att höras runt om byarna från i morgon fredag, säger Pär-Erik Petrusson. 

För mer information: Karin Bodén, pressansvarig Jämtkraft, 063-577472