Ny högskoleutbildning inom elkraft

Publicerad 2011-08-30

”Välkomna till en spännande och viktig framtidsbransch!”. Den hälsningen möter ett 80-tal ungdomar som börjar på en helt ny ingenjörsutbildning med inriktning mot elkraft som drar igång 30 augusti i Jokkmokk. Bakom utbildningen står Svensk Energi, Mittuniversitetet, Luleå tekniska universitet och Umeå universitet. Jämtkraft och ytterligare 12 av Svensk Energis medlemsföretag, som alla har produktionsintressen i norra Sverige, finansierar utbildningen.

- Vi har, precis som hela energibranschen, ett kompetensbehov inom elkraftteknik därför är vi med och stöttar den här satsningen. Det här unika samarbetet gör det möjligt att få till den här utbildningen, säger Eva Olsson, HR Jämtkraft.

Kjell Jansson, vd Svensk Energi, menar att ingenjörsbristen beror på stora pensionsavgångar och en svacka i intresset för tekniska utbildningar bland unga. Men det har varit ett stort intresse för den nya elkraftsutbildningen. ”Ansökningssiffrorna är mycket glädjande, ett tecken i tiden på att vinden kanske har vänt” säger han.

Utbildningen sker på distans. Studenterna kommer att träffas i Jokkmokk för laborationer. Lapplands lärcentra erbjuder lokaler och teknik i Gällivare, Jokkmokk, Kiruna och Pajala.