Östersund blir vintertestcenter för Peugeots elbilar - En av de första orterna i världen att testa Peugeot iOn

Publicerad 2010-10-07

- En av de första orterna i världen att testa Peugeot iOn

Östersunds kommun, Jämtkraft och Peugeot har idag skrivit ett samarbetsavtal om test av elbilar i vinterklimat. Avtalet innebär att Peugeot väljer att placera 40 av sina första Peugeot iOn i Östersund, som en av de första orterna i världen. Elbilarna, de första i en helt ny generation 100-procentigt eldrivna fullstora bilar, beräknas komma till vinterstaden Östersund i februari 2011.

- Det är mycket glädjande att Peugeot väljer att placera bilarna här Östersund och det är en viktig pusselbit för att utveckla Östersund till ett internationellt vintertestcenter för elbilar i stadsmiljö, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson. Testbilarna kommer också att bidra till forskning och utveckling när det gäller eltrafik.

Avtalet innebär också att ett projekt mellan Jämtkraft och Peugeot om elbilar och intelligent laddningsinfrastruktur som stöds av telematik startar.

- Det känns spännande. Det är viktigt för oss att vara i framkant när det gäller utvecklingen av laddinfrastruktur och i samarbete med Peugeot kan vi komma längre. Vi ser eltrafiken som det bästa sättet att minska klimatpåverkan i transportsektorn. Energin används effektivare. Laddar vi därtill med förnybar energi som vi har gott om i vår region, blir koldioxidutsläppen lika med noll, säger Anders Ericsson, vd Jämtkraft.

På Peugeot ser man positivt på samarbetet.

- Vi tycker att Östersunds kommun och Jämtkraft är mycket intressanta samarbetspartners eftersom de ligger långt fram när det gäller infrastruktur och användning av elbilar. Vår ambition är ett mycket nära samarbete med dem för att ytterligare utveckla våra elbilar för Sveriges specifika men unika förutsättningar, säger Therese Granath, försäljningschef på Peugeot

Östersunds kommun och Jämtkraft driver projektet ”Green Highway – elbilar i vinterklimat” med stöd av Energimyndigheten. Genom det kan företag, organisationer och privatpersoner få ett bidrag på 25 000 kronor när de köper eller leasar en elbil.

- Inom Östersunds kommun arbetar vi hårt med att minska klimatpåverkan bland annat från trafiken. Nu kan vi tillsammans med Jämtkraft bidra till att fler elbilar kommer ut på marknaden, säger Anne Sörensson, ansvarig på Grön Trafik inom Östersunds kommun.

För mer information:

AnnSofie Andersson, kommunalråd (S), 070-598 32 35

Anne Sörensson, ansvarig Grön Trafik, 070-600 51 31

Mikael Hagman, projektledare Eltrafik Jämtkraft, 073-275 51 01