Delningsekonomi – nytt avsnitt i podcasten Framtidskraft

Neokollektivisten vill gott. Hon vill spara pengar, miljö och tid. I det tredje avsnittet av Jämtkrafts podd, Framtidskraft, utforskar vi den yngsta av samhällstrenderna; Neokollektivism – delningsekonomi. Hur påverkas energiföretagen av denna trend och vad händer när människor börjar dela sina resurser?

Publicerad 2016-12-13

 johan hassel vd för tankesmedjan global utmaning pratar om delningsekonomi och neokollektivism i podcasten framtidskraft

Johan Hassel, vd för tankesmedjan Global Utmaning, är en av gästerna i podcasten Framtidskraft. 

Gäster i programmet

Johan Hassel vd för tankesmedjan Global Utmaning
– Energi kan vara katalysatorn som skapar ett mer sammanhållet jämlikt och hållbart samhälle, berättar Johan.  

Vi lever i en värld där konsumenterna ställer högre krav på hållbarhet och producenterna försöker möta de kraven. Vi kommer att se mer lokalproducerad och lokalanvänd el.  

Johan uppmanar energibranschen att tänka långsiktigt: Se visionen 30 år framåt. Vilka steg behöver vi ta i dag?  Sveriges energisystem är väldigt bra i en internationell jämförelse. Det är effektivt och bygger till stor del på förnybar energi. Hur kan vi ifrån Sverige bidra till att den globala omställningen till fossilfritt samhälle och hur satsar vi på innovation och forskning så att vi om 25 år fortfarande ligger före?  

Monika Karlsson, ordförande energiföretagen Sverige och vd för Halmstad energi och miljö
– När det gäller kundgränssnittet är vi  ju inte de vassaste precis, säger Monika.

Hon tror att energibolagens innovationsförmåga och förändringsledarskap kommer att sättas på prov när vi möts av en allt mer digitaliserad kund. Delningsekonomin är redan här, främst handlar det om sammanlagring av tjänster, som Mälarenergi gör när de har skapat en enda driftcentral för hela staden. Långvariga relationer och  allianser företag emellan blir framgångsfaktorerna.

Johan Svenningsson vd Uniper Sverige
Han brinner för ett fossilfritt samhälle. Och vill att vi i Sverige bidrar till att även Europa blir fossilfritt. Johan tror att vi måste sluta ta betalt per kWh, och istället värdesätta leveranssäkerhet. Eftersom energibranschen är en rätt konservativ bransch får vi rådet att snegla på andra: Vad gör branscherna som ligger steget för oss när det gäller delningsekonomi och digitalisering, till exempel musikindustrin? 

Johan Svenningsson vd Uniper Sverige

Vi hör också en ung konsument, Elin Morén som är vice ordförande Ung vänster, och vilka krav hon ställer på framtidens energibolag.

Framtidskraft – Podcast från Jämtkraft

Utvecklingen går i en rasande fart och vi vill försöka få fatt i vad som händer. I vår podcast Framtidskraft frågar Anna Frankzén Starrin och Karin Bodén ut hållbarhetsexperter, digitaliseringsproffs och innovatörer om deras syn framtiden.
Här hittar du alla avsnitt av podcasten