Pressinbjudan: Skandinaviens största kedjegrävare till Jämtland

Välkommen att studera Skandinaviens största kedjegrävare på nära håll. I Jämtkrafts vädersäkringsprojekt ska 130 mil elkabel grävas ner fram till år 2011. För att effektivisera arbetet har en kedjegrävare på 23 ton hämtats från USA till Jämtland.

Publicerad 2007-10-24

Kedjegrävaren används i södra Europa för att gräva ner olika typer av kablar, exempelvis el- eller optokabel. Så när Jämtkraft insåg möjligheterna med maskinen beslutades det att den skulle provköras här i Jämtland.

- Vi provkör kedjegrävaren just nu i samband med att vi gräver ner stora delar av elnätet i Jämtland, säger Franz Birkl, projektledare för Jämtkrafts vädersäkringsprojekt. Vi ser flera fördelar med att använda den här maskinen. Framför allt går kabelförläggningen tre till fyra gånger snabbare och mindre massor hanteras, vilket ger ett betydligt mindre ingrepp i naturen. Den går genom inte bara jord utan även berg och sten och naturligtvis även tjäle. Det gör att vi kommer att kunna köra den året om. Det vinner vi också mycket tid på. Dessutom ser vi bättre vad vi gör, vilket underlättar kvalitetsövervakningen, säger Franz Birkl belåtet.

Media är välkomna

Vi bjuder in media, representanter från energibranschen, entreprenörer och myndigheter att titta på när kedjegrävaren plöjer sig fram genom berg och sten.

Tid: Onsdagen den 31 oktober klockan 11.00-14.00

Plats: Häggsjön längst in i byn. Väg 661, 18 km från E14, 140 km från Östersund, se karta nedan.

Program med hållpunkter

11.00 - 14.00 ”Öppet hus” med sopplunch som serveras i varmt tält

12.00 Information: Bakgrundsinformation om Jämtkrafts vädersäkringsprojekt Håkan Roos, informationschef på Jämtkraft. Jämtkrafts vädersäkringsprojekt Franz Birkl, projektledare för projektet. Skanskas medverkan i vädersäkringsprojektet Jan-Arle Karlsson, distriktschef på Skanska. Presentation av kedjegrävaren Lars Holdo, Jämtlands Schaktteknik.    

OBS! Ta gärna på dig stövlar eftersom det kan vara riktigt lerigt.

För ytterligare information kontakta:

Håkan Roos, presstalesman, tel 070-621 85 86

Franz Birkl, projektledare för vädersäkringsprojektet, tel 070-330 75 50