Pressinbjudan: Välkommen till invigningen av Sjisjka vindkraftspark

Publicerad 2012-09-12

Välkommen till invigningen av Sjisjka vindpark den 3 oktober, en av Sveriges största landbaserade vindkraftsparker.

Tomas Kåberger, tidigare generaldirektör för Energimyndigheten och numera ordförande i stiftelsen Japan Renewable Energy Foundation, inviger och talar om förnybar energi i ett globalt perspektiv.
– Att bygga ut vindkraften är viktigt för hela världen. Sjisjka är både unikt och inspirerande i Sverige, säger Tomas Kåberger.

Datum: Onsdagen den 3 oktober
Plats: Lågfjället Sjisjka
OSA: Senast den 17 september

Mitt ute på lågfjället Sjisjka, mellan Gällivare och Kiruna, ligger Sjisjka vindpark. Vindkraftsparken byggs i ett samarbete mellan O2, Skanska och Jämtkraft och består av 30 vindkraftverk som tillsammans kommer kunna försörja 43 000 hushåll med el.

Vindkraftsparken har byggts i ett kargt klimat under en extremt kort byggsäsong. Framgångarna har bland annat berott på att prefabricerat fundament har använts – ett helt nytt koncept. Av miljöhänsyn har dessutom de flesta transporterna gjorts med tåg, till exempel 3 000 ton grus om dagen.  

Eftersom Sjisjka vindpark ligger i ett område långt från bebyggelse har vi ordnat med klimatkompenserat flyg från Stockholm och Östersund upp till Gällivare över dagen.
I Gällivare hämtar bussar upp för transport till anläggningen. Vi kan också hjälpa till att boka nattåg från Stockholm eller Östersund till Gällivare.

Här hittar du hållpunkter för dagen.

Ett detaljerat program kommer att läggas ut i slutet av september.

Klädsel: Varm och oöm, ta gärna med regnjacka

Välkomna!
Fredrik Björckebaum vd, Sjisjka Vind AB

För ackreditering, vänligen kontakta:
Catharina Jevrell, Skanska, 072-212 52 30, catharina.jevrell@skanska.se