Samarbete med ICA MAXI för miljön

Historiskt kraftverk står för ursprungsmärkt el till nya ICA MAXI i Östersund.

Publicerad 2009-09-10

Pressmeddelande från ICA:

När MAXI ICA Stormarknad slår upp sina portar till den nya anläggningen i Östersund den 16 september, så är det inte bara kött, frukt och grönt som är ursprungsmärkt. Även all elektricitet som krävs för anläggningen är ursprungsmärkt. I ett unikt samarbete med Jämtkraft står det snart 100-åriga lilla kraftverket, Nedre Handölsforsen, för all el som stormarknaden kräver.

− När ICA-handlaren Kent Kristoffersson, som ska driva den nya stormarknaden, kontaktade oss hade han ett krav. Elen skulle komma från förnybara energikällor, berättar Jonas Jonsson, säljare på Jämtkraft och initiativtagare till idén.   Jämtkraft har sedan en tid tillbaka möjlighet att sälja ursprungsmärkt el även från den kraftstation där elen producerats. Och ICA MAXI  i Östersund är först ut. ICA har ju som mål att ursprungsmärka så mycket varor som de kan. Nu blir även elen ursprungsmärkt!

Elen som ska täcka hela ICA MAXI Östersunds energibehov kommer från den lilla kraftstationen Nedre Handölsforsen. Den byggdes av Täljstensfabriken i Handöl redan 1910 i en avledning från Sveriges längsta fors, Handölan.    

− Det här är en fantastisk lösning för oss, då vi även arbetar med andra innovativa, energisparande åtgärder, säger Kent Kristoffersson. Den nya stormarknaden har exempelvis dörrar på alla kylar och frysar. Till och med kött-, ost- och charkdisken har dörrar för att vi ska spara energi. Att vi sedan är den enda kunden som det här historiska lilla kraftverket försörjer känns extra roligt.