Solceller på taket ger Göran klimatsmart el och en lägre elkostnad

21 paneler tar vara på solens energi på Görans tak på Frösön. Nu hoppas han inspirera fler till att följa hans exempel.

Publicerad 2019-08-23

göran simonsson med sitt hus i bakgrunden.

Det är en kylslagen, mulen och blåsig dag i slutet av maj. Vi sitter i vardagsrummet hemma hos Göran Simonsson och pratar solceller. Göran berättar att det hela började med att han blev inspirerad av en granne som hade skaffat solceller. Han sökte leverantörer på nätet och insåg att det fanns många konkurrenter.

– Hjärtat klappar för Jämtland, så därför blev det till slut Jämtkraft. De hade också väldigt konkurrenskraftiga priser. Jag skickade in en intresseanmälan och blev därefter snabbt kontaktad av en försäljare från Jämtkraft. För att sammanfatta flöt hela processen på mycket bra, jag fick ett gott bemötande och hjälp med de byråkratiska delarna och installationen gick väldigt smärtfritt.

Göran kan i sin SolarEdge-app se hur mycket el han producerar, och jämföra med en kalkyl som Jämtkraft tagit fram som ger en översikt månad för månad.

– April var en alldeles fantastisk månad! Jag producerade 200 kWh mer än kalkylen förutspådde.

Göran är väldigt miljöintresserad och följer klimatdebatten efter bästa förmåga, som han själv uttrycker det. Men det stora intresset för miljö var inte den enda anledningen till att skaffa solceller. Det fanns även privatekonomiska motiv bakom investeringen.

En bra affär ekonomiskt

– Det är en alldeles lysande ekonomisk affär. Jag producerar mycket mer el på sommarhalvåret än vad jag själv förbrukar. Överskottet sparar Jämtkraft åt mig i sin ”elbank” som jag sedan får tillbaka på vintern när elpriserna är som högst. På årsbasis så svarar min solcellsanläggning för 40 procent av min årsförbrukning.

Göran Simonsson vill nu inspirera andra och hoppas att fler med tak i rätt riktning hakar på solcellståget.

– Jag skulle verkligen rekommendera alla att noga överväga att skaffa solceller, inte bara för miljönyttan. Det ger ett gott samvete och ett rejält utslag i plånbok. Dra ditt strå till stacken, många bäckar små blir till sist inte bara en å utan kanske en gigantisk flod så småningom.

Solceller

Producera egen förnybar solel

Drömmer du om att producera din egen el med hjälp av solceller? Vi säljer solceller och solcellspaket i hela Sverige.

Solceller